Řekové se uchylují k barterovým obchodům, nic jiného jim nezbývá

Atény - Řekové hledají způsoby, jak ušetřit a zároveň si dopřát nové zboží nebo služby. Vracejí se proto k barterové směně. Za své služby nebo zboží si pořídí třeba nové oblečení nebo boty. Výjimkou není ani směňování potravin. Služby si lidé nabízejí prostřednictvím internetu, samotné zboží si pak vyměňují na trzích.

Řekové jsou díky dluhové krizi v zoufalé situaci a podle řady z nich se situace bude nadále zhoršovat a lidé nebudou mít z čeho žít. Dosáhli jsme bodu, kdy nejsme schopni platit účty a nemáme peníze na další základní potřeby. Navíc se mají dál zvyšovat daně a snižovat platy, konstatuje nezaměstnaná Dimitra Lazarouová. 

Práci už v zemi nemá skoro každý čtvrtý Řek, a tak je tento směnný obchod důležitý i pro sociální začleňování. Služby si lidé nabízejí prostřednictvím internetu, samotné zboží si pak vyměňují na trzích. Jednotlivé položky jsou ohodnoceny kreditem, kdy jeden kredit znamená přibližně jedno euro. 

Organizátoři takovýchto trhů teď přemýšlí, jak směnný obchod rozšířit tak, aby bylo možné směnit například pomeranče z Kréty za jablka z jiné země. Oproti jinému podnikání se výměnnému byznysu v zemi daří a webovky s barterovými obchody se množí. Většina z nich nabízí hlavně potraviny.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)