Francouzské víno v Číně: S oblibou roste i chuť kopírovat

Peking - Chuť bohatnoucí Číny na dobré víno roste. Spotřeba se od roku 2005 zdvojnásobila a jen vloni vzrostla o 30 procent. Už teď je Čína pátým největším konzumentem na světě. Světové vinařské podniky se proto do říše středu jen hrnou, přestože tamní trh není bez rizika.

Zahraniční investoři si pronajali v rámci vinice Great River Hill ve východočínské provincii Šan-tung 150 hektarů půdy a první vinnou révu zasadili před třemi lety. Pěstují tady odrůdy Cabernet Sauvignon a Chardonnay. Plánem je do čtyř let produkovat milion láhví ročně, které mají putovat na tamní trh. V loňském roce Číňané vypili 1,8 miliardy láhví. 

Chloe Simon, manažerka vinice Great River Hill

„Spotřeba vína v Číně bude explodovat. Lidé pijí více a více vína i proto, že vláda tuto myšlenku podporuje. Lidé tady pijí hlavně pivo a kořalku paj-ťiou. Paj-ťiou je považováno za nezdravé, protože je příliš silné.“ 

Například Švýcarka Claudia Masügerová víno do Číny dováží. Před šesti lety založila v Pekingu velkoobchod a také úspěšný řetězec obchodů s vínem Cheers. Mezi její největší klienty patří čínská lidová armáda. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

V Číně se (nečekaně) rozmohly padělky

Rozmachu trhu s víny využívá i řada podvodníků, kteří prodávají nekvalitní padělky. „Co se stalo Cheers, je, že zkopírovali celý obchod. Jedna ku jedné. Jediné, co proti můžete tomu dělat, je zaregistrovat si ochrannou známku. Kopírování bude v Číně tak jak tak. Je to také znamení toho, že jste úspěšní,“ říká Masügerová. 

Na velkotrhu na okraji Pekingu jsou nejpopulárnější francouzská vína a jejich napodobeniny. Vinice Chateau Lafite Rothschild vyváží do Číny 50 tisíc láhví ročně. Vloni se jich však v zemi prodaly dva miliony, přičemž drtivá většina byly padělky. 

Tung-fej Ču, prezident, Wine Society, Pekingská universita

„Kde existuje poptávka a obrovské zisky, budou i napodobovatelé. Padělání je těžké zastavit, protože vinařský průmysl není zatím regulován. My milovníky vín vzděláváme, aby byli schopni dobré víno poznat.“ 

Pití značkového vína je v Číně současně znamením společenského statutu. Vinice Great River Hill již letos vyhrála zlatou medaili na mezinárodní soutěži vín v nedalekém Jen-tchaji a do roku 2015 očekává zisky ve výši 80 milionů korun ročně. Tedy pokud jejich víno nezačne někdo kopírovat. 

Vydáno pod