ČSSD chce vytvořit rezervu na valorizaci penzí ve výši 84 miliard korun

Vládní sociální demokraté trvají na návrhu posílení důchodového účtu 60 miliardami korun z přebytku loňského rozpočtu. Celkem by tak na speciálním penzijním účtu, který je součástí rozpočtu, vznikla na valorizaci penzí rezerva 84 miliard korun, řekl novinářům premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Návrh v pondělí ČSSD představila koaličním partnerům, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) po jednání řekl, že s rozhodnutím počká do 30. dubna, dokdy má vláda návrh na použití přebytku předložit sněmovně.

Koaliční jednání podle Sobotky ukázalo, že návrh ČSSD „jde správným směrem“. „Trváme na tom, aby se vytvořila rezerva na valorizaci penzí,“ uvedl předseda vlády. 

Babiš v pondělí řekl, že představy hnutí ANO a ČSSD jdou stejným směrem, jen o nich jinak hovoří. Výhrady má ministr financí k návrhům KDU-ČSL, která chce posílit investice.

Spor ANO a lidovců o přebytek

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělním pořadu Události, komentáře uvedl, že ministr financí porušil zákon o státním rozpočtu a neinformoval dostatečně své koaliční partnery. „Na koaliční radě jsme se dozvěděli novou informaci, není o jakém přebytku jednat. Ministr financí v průběhu roku 2016 neříkal všechno, žádný přebytek fakticky není. V loňském roce ministerstvo financí o tuto částku oproti plánovanému rozpočtu nenakoupilo státní dluhopisy a mimo jiné tím nedodrželo zákon o státním rozpočtu,“ zpochybnil informace o rozpočtovém přebytku a jeho možném využití Jurečka. 

K existenci přebytku se už v pondělí vyjádřil i Babiš. Uvedl, že přebytek reálně neexistuje, jde jen o administrativní úkon. „Pravdu má pan prezident, který říká, že ty peníze de facto neexistují,“ připomenul nedělní výrok prezidenta, který označil za ekonomické analfabety ministry, kteří po úterním oznámení, že loňský rozpočet skončil s přebytkem 61,8 miliardy korun, začali plánovat, jak s penězi naloží.

ČSSD chce do voleb ve vládě prosadit zvýšení přídavků na děti či otcovskou dovolenou. Soustředit se bude i na seniory, zaměstnance nebo bezpečnost, řekl Sobotka. Kabinet by podle něj měl využít toho, že ve sněmovně nemá jen těsnou většinu, a až do konce svého mandátu by měl fungovat naplno.