EK schválila desítce zemí zavedení daně z finančních transakcí

Brusel - Zavedení daně z finančních transakcí v části Evropské unie se opět o něco přiblížilo. Evropská komise totiž dala zelenou desítce zemí, které ji chtějí společně zavést. Zavedení daně by mělo přinést něco přes deset miliard eur. Mezi desítkou zemí je i Slovensko, Česko zájem nemá. Aby mohla být daň opravdu zavedena, musí ji dát schválit i Rada EU zastupující členské země a Evropský parlament.

„Je těžké určit, jak bude daň nakonec vypadat, ale je možné uvažovat, že půjde o vícero miliard eur, pravděpodobně přes deset miliard eur,“ řekl francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Bernard Cazeneuve. Pokud by se zapojilo všech 27 států, pak by se na dani podle návrhů komise vybralo 57 miliard eur.
   
Brusel už zavedení daně na transakce mezi finančními institucemi v celé EU navrhl v září 2011. U obchodů s akciemi a obligacemi by její výše podle tehdejšího návrhu činila 0,1 procenta a u derivátů 0,01 procenta. „Jsem potěšen, že deset států dalo najevo vůli podílet se na společné FTT na základě původního návrhu komise,“ řekl předseda EK José Barroso. „Tato daň může v těchto časech členským zemím přinést miliardy eur tolik potřebných příjmů,“ dodal.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

České vládě se daň z finančních transakcí nezamlouvá

Český ministr financí Miroslav Kalousek v polovině března po schůzce ministrů financí EU prohlásil, že banky by zátěž stejně promítly do cen pro běžné spotřebitele, takže by chystané daňové opatření bylo jen na úkor konkurenceschopnosti Evropy. Zatímco česká vláda zavedení daně z finančních transakcí odmítá, Senát ho podpořil.

Podobného názoru jako Kalousek je i britský premiér David Cameron. Ten před časem dokonce prohlásil, že Británie zavedení nové daně nepodpoří, pokud nebude zavedena celosvětově.

Vydáno pod