Za několikahodinové zpoždění letu můžete žádat až 15 tisíc

Brusel/Lucemburk - Pokud byl cestujícím zpožděn let o tři a více hodin, mají nárok na částku ve výši až 600 eur (zhruba 14 937 korun) jako odškodnění. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU, který tím potvrdil své dřívější rozhodnutí. Odškodnění se týká případů, kdy zpoždění nebylo způsobeno mimořádnými okolnostmi.

Cestující mohou podle unijních pravidel žádat v případě zrušení letu o náhradu od 250 do 600 eur. Podle lucemburského soudu je možné na lidi, kterým byl let zpožděn o více než tři hodiny, nahlížet jako na ty, jimž byl zrušen. Dnešní rozsudek upřesňuje nejednoznačný výklad, který tuto problematiku dosud provázel.

František Herynk, ředitel společnosti Click2Claim

„Na základě tohoto rozsudku se již letecké společnosti nemohou vymlouvat a bezdůvodně odmítat nároky cestujících na finanční náhradu.“ 

Při letu do 1 500 kilometrů, tedy například z Prahy do Londýna či Moskvy, musí v případě delšího zpoždění vyplatit aerolinky cestujícím v přepočtu zhruba 6 200 korun. Na delších linkách do 3 500 kilometrů, tedy například do Rejkjavíku, má cestující nárok na asi 10 000 korun. Při dálkových letech, například do New Yorku nebo Dubaje, si pasažér může naúčtovat 15 000 korun.

Nová pravidla hry se týkají všech evropských aerolinek, a to i v případě, že odlétají mimo hranice unie. Týká se to taky charterových společností. Dopravci už rozhodnutí soudu akceptovali a hodlají se jím řídit. Vyplácet budou muset kompenzace i zpět, a to za poslední dva roky těm cestujícím zpožděných letů, kteří o ně požádají.

Ovšem v případě, kdyby letecký přepravce prokázal, že za zpoždění mohou mimořádné okolnosti, kterým nebylo možné zabránit a které jsou mimo jeho kontrolu, pak kompenzaci vyplácet nemusí.

Jak uplatnit nárok na kompenzaci

  • Vyžádejte si doklady: Pro uplatnění kompenzace je dobré získat si některý z dokladů, který prokazuje váš let – platnou letenku, cestovní smlouvu, palubní vstupenku či jiný doklad.
  • Řekněte si o pomoc: Existují společnosti, které vám s vyřízením kompenzace pomohou a vše vyřeší za vás. V Čechách je to společnost Click2Claim. Pro další řízení budete potřebovat jen základní informace o vás a vašem letu: datum, číslo letu a leteckou společnost, popis situace, která nastala. Pak už jen stačí vyplnit plnou moc od cestujícího k jednání s leteckou společností.
  • Kompenzaci řešte včas: Evropská norma nestanovuje, dokdy je nutné kompenzaci vyřídit. Ale vždy je lepší řešit situaci co nejdříve. Několikaměsíční prodleva by mohla řízení zkomplikovat.