Kalousek chce předělat rozpočet: Nechcete vyšší DPH? Bude se škrtat

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhne Poslanecké sněmovně, aby vládě vrátila k přepracování návrh rozpočtu podle platné legislativy. Rozhodl se tak proto, že rebelové v řadách ODS stále brání přijetí stabilizačního balíčku daňových změn. Na dodržení tříprocentního schodku nicméně Kalousek trvá. Dosáhnout ho chce škrty, omezovat se podle něj budou i některá prorůstová opatření.

Podle Kalouska je nutné pustit se do přepracování rozpočtu. Bez schválení úsporného balíčku, který se zejména kvůli zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty setkal s odporem v řadách ODS, totiž nelze podle Kalouska dodržet vládou schválené mantinely rozpočtu. „Samozřejmě se to musí odrazit i na výdajové straně, protože opakuji asi po tisící, že není síla na světě, která by mě přinutila předložit rozpočet s vyšším deficitem než 3 procenta HDP,“ upozornil Kalousek.

Česko tak podle ministra financí čeká utahování opasků. „Není-li průchodná ona legislativa na příjmové straně, je nezbytné v zájmu té nejvyšší priority, tedy ukončení řízení o nadměrném schodku, sáhnout k tomu řešení, které pokládáme za horší, to znamená snížení fakultativních výdajů,“ uvedl Kalousek. Škrtat se podle něj budou některé veřejné služby i prorůstová opatření. Nový návrh rozpočtu Kalousek předloží do 30 dnů.

Petr Nečas, premiér (ODS)

„Tam v uvozovkách plave více než 20 miliard korun a vláda, chce-li být skutečně zodpovědná a poctivá, tak nemůže s takto volně plovoucími miliardami předložit návrh státního rozpočtu do sněmovny.“

V původním návrhu rozpočtu, který poslala vláda do sněmovny, se počítalo se schodkem 100 miliard korun, což odpovídá 2,9 procenta HDP. Celkové výdaje rozpočtu na příští rok ministerstvo financí původně naplánovalo na necelých 1,185 bilionu a příjmy na 1,085 bilionu.

Nečas chce ještě zabojovat o kompromis 

Premiér Petr Nečas (ODS) se chce ještě pokusit vyjednat kompromis. Ten představil již dříve a počítá v něm se zvýšením dolní sazby DPH na jeden rok o jedno procento, tedy na 15 procent. Horní sazba by zůstala beze změny na 20 procentech. „Kompromisní návrh, který jsem přednesl, je možné realizovat v rámci tohoto stávajícího návrhu rozpočtu. Nový návrh by absolvoval minimální změny v řádu miliard korun na příjmové a výdajové straně rozpočtu a mohl by být předložen znovu a rychle,“ popsal Nečas.

Případný kompromis lze do nového návrhu rozpočtu zapracovat i podle Kalouska. Hraje se ale o čas a nelze čekat donekonečna. Pokud totiž nebude rozpočet včas schválen, hrozí Česku rozpočtové provizorium. „Pokud ODS dospěje k nějakému stanovisku během dvou týdnů, je možné to promítnout do návrhu, pokud se na tom všichni dohodneme. Pokud z nich nic nevypadne, tak musím veškeré změny ignorovat a pracovat se stávající legislativou,“ podotkl Kalousek.

Pokud by se vláda definitivně vzdala úsporného balíčku a nedošlo ani na kompromis, neznamenalo by to, že sazby daně z přidané hodnoty zůstanou beze změny. Již schválené zákony počítají s tím, že se sazby DPH v příštím roce sjednotí na 17,5 procenta. To bude oproti zvýšení dolní sazby na 15 procent znamenat výraznější nárůst cen zejména potravin a léků.

Kalousek vzal rebelům z ODS z ruky největší zbraň

O balíčku daňových změn ráno jednalo vedení občanské demokratické strany s šesticí rebelujících poslanců. Dohodu ale nenalezli. Hlava revoltujících poslanců Petr Tluchoř po jednáních prezentoval přesvědčení, že může být předložen koaliční návrh, který balíček sladí s programem ODS a programovým prohlášením vlády. „Nebude-li předložen takový koaliční návrh nebo návrh ODS, nepochybně se pokusíme ten návrh předložit my,“ dodal Tluchoř. Ministr financí Kalousek ale svým rozhodnutím přepracovat rozpočet dal jasně najevo, že s daňovým balíčkem už nepočítá.

Rebelové tak přicházejí o svou největší zbraň v boji proti premiérovi Petru Nečasovi. Otázka je, jak dopadne kongres ODS. Rebelové volají po tom, aby ODS po prohraných volbách přijala odpovědnost, zatím se ale zdá, že osoba samotného předsedy občanských demokratů Petra Nečase je neotřesitelná. Nenašel se dosud nikdo, kdo by se Nečasovi postavil.