Na řeckého poslance byly úspory příliš, premiér se ho ihned zbavil

Atény - První řecký vládní poslanec se vzbouřil proti úsporným opatřením. Nikos Stavrogiannis prohlásil, že pro ně nebude hlasovat, protože „uvrhávají do bídy ty nejslabší“. Premiér Antonis Samaras nařídil jeho okamžité vyškrtnutí z poslaneckého klubu konzervativců. Poslanci hrozí také vyloučení ze strany. Proti škrtům Řekové demonstrují často, nedávno třeba během návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové.

Vyloučení Nikose Stavrogiannise z klubu ND následovalo poté, co v rozhlase prohlásil, že nebude hlasovat pro opatření, která „uvrhávají do bídy ty nejslabší, ochuzují střední vrstvy a jsou bez perspektivy“. Premiér dal ale hned jasně najevo, že ve svých řadách nebude tolerovat žádnou vzpouru.

Největší pravicová strana má v 300členném parlamentu podporu 127 poslanců. Spolu s koaličními spojenci z řad socialistů (PASOK), kteří jsou zastoupeni 33 zákonodárci, a Demokratické levice (DIMAR), jež má 17 členů parlamentu, mají konzervativci stále drtivou většinu.

Řecko
Zdroj: ČT24

Řeky zřejmě čeká další vlna propouštění

DIMAR dal ale v předchozích týdnech najevo, že nepodpoří například další snížení minimální mzdy a další propouštění státních zaměstnanců. To bylo doposud ale kamenem úrazu ve vyjednávání se zástupci věřitelů, kteří tlačí hlavně na velké propouštění ze státních služeb.

Atény nyní čekají na dalších 31,5 miliardy eur (780 miliard korun) z mezinárodní úvěrové pomoci, které mají být vyplaceny v listopadu. Bez těchto peněz by řecká vláda mohla být nucena vyhlásit státní bankrot.