Po pečivu bude nově označováno i ovoce a zelenina

Praha - Už od srpna zákazníci vědí, jestli kupují čerstvé, nebo rozmrazené pečivo. Nyní budoucnu vědět ještě víc, neboť Potravinářská komora ČR chce prosadit i označení pro čerstvé ovoce a zeleninu. Zákazníci by pak měli poznat, jestli třeba rajčata dozrála na sluníčku nebo nezralá ve skladech. To se totiž projeví i na jejich chuti. Potravinářská komora odhaduje, že příprava nové vyhlášky zabere několik měsíců. Cedulky u ovoce a zeleniny tak přibydou nejdřív až v příštím roce.

Koupit na trhu jahody v říjnu není až tak veliký problém. Otázkou je ale jejich chuť, neboť takovéto jahody dozrávaly ve skladech a bez slunce, a přesně tak mají být i pro zákazníka označené. Podle mluvčí Potravinářské komory Dany Večeřové má totiž zákazník právo vědět, zda jde o čerstvé ovoce, nebo ovoce, které dozrávalo v kontejnerech na lodi. 

Jak nastavit parametry pro značení čerstvosti teď komora zkoumá spolu s Vysokou školou chemicko-technologickou. Zároveň chtějí vytipovat ovoce, které není třeba označovat, neboť se u něj chuť nemění. Příkladem můžou být třeba jablka.

Jan Pivoňka, ÚStav konzervace potravin VŠCHT:

„Obecně zralost a kvalita těch plodů až na pár výjimek je nejlepší na tom stromě, na tom keříku.“

Ovoce - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Potravinářská komora chce tímto značením navázat na vyhlášku, která v srpnu rozlišila pečivo. Komora očekává, že stejně jako v případě pečiva, tak i značení ovoce nikterak s nákupy lidí nezamíchá. Zatímco ale rozdělení pečiva se obchodníci bránili, teď nejsou zásadně proti. Jak bude značení vypadat, Potravinářská komora zatím netuší.

Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:

„Musím přiznat, že prodej ovoce a zeleniny je na velmi nízké úrovni a že je potřeba s tím něco dělat, s tím souhlasím.“

Jakou cestu musí urazit například rajče, než se dostane do českých supermarketů?

Většina dovážených rajčat se urodí ve Španělsku. Už tam při cestě kamionem do centrálních skladů, kdy je rajče ještě zelené, se plod zachladí na přibližně šest stupňů Celsia a pak se skladuje i několik týdnů. Někdy se navíc ošetří gama zářením, aby se nekazilo. Pak se teprve zabalí. 

Zabalená rajčata se nakládají do kamionů a odvezou do České republiky. Tady skončí opět v centrálních skladech. Ty jsou pro Čechy v Praze, pro Moravu v Olomouci. U nás pak zelenina dozrává pomocí uměle přidávanému etylénu, tedy plynu, který člověku neškodí. Díky němu lze korigovat zralost rajčat. Po několika dnech se rozváží do jednotlivých supermarketů. V tomto bodě tak už má rajče za sebou přes dva tisíce kilometrů a cesta do rukou spotřebitele může trvat až měsíc.