OECD volá v období drahých potravin po reformách zemědělské politiky

Paříž - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyzvala členské státy, aby v období rekordně vysokých cen potravin přistoupily k hlubším reformám své zemědělské politiky. Subvence zemědělcům jsou podle OECD i přes svůj dlouhodobě klesající trend hlavním faktorem způsobujícím nerovnováhu světových trhů.

Všichni zemědělci členských zemí OECD dohromady dostali loni z příslušné státní pokladny 187 miliard eur. Představovalo to zhruba 23 procent jejich příjmů, což je o tři procenta méně než v roce 2006 a vůbec nejméně za posledních dvacet let. OECD však za tímto snížením podílu státních podpor vidí pouze zvýšení cen základních výrobků na trzích než z žádoucích změn zemědělské politiky. Bez zemědělských reforem nebude podle organizace trend snižování podpor možné udržet.

S tempem zemědělských reforem je OECD spokojená v případě největších hráčů na světových trzích. Chválí Evropskou unii, Japonsko, Švýcarsko a Spojené státy.

Evropští zemědělci se loni mohli těšit z více než 98 miliard eur dotací. V roce 2006 přitom obdržely 104 miliard. Ve Spojených státech to bylo loni bezmála 24 miliard, předloni 24,6 miliardy eur.

Relativně nejvíce se podpora zemědělců podílela na jejich hrubých příjmech ve Švýcarsku, Jižní Koreji, Norsku a na Islandu - v období 2006 až 2007 to bylo zhruba mezi 60 a 66 procenty. Naopak na Novém Zélandu to bylo jen asi jedno procento a v Austrálii kolem pěti procent. V USA dosáhl tento ukazatel zhruba 12 procent.

V poměru k hrubému domácímu produktu věnovaly v letech 2005 až 2007 nejvíce na podporu svých zemědělců Turecko a Jižní Korea - víc než tři procenta jeho hodnoty. V Evropské unii tento ukazatel mírně přesahuje jedno procento, v OECD jako celku je těsně pod ním. Nejnižší je znovu na Novém Zélandu a v Austrálii - kolem 0,3 procenta.

Vydáno pod