ČSSD bojuje za odklad důchodové reformy, důvodů má prý dost

Praha - Poslanci ČSSD předloží sněmovně návrh na odklad důchodové reformy. Podle sociálních demokratů o zavedení druhého pilíře musejí rozhodnout obyvatelé ve volbách. Na tiskové konferenci vyzvali premiéra Petra Nečase k vysvětlení údajné chyby, která se podle deníku E15 objevila v penzijní reformě. Rovněž zazněla kritika kvůli pouze úzkému kruhu lidí, kterým se vstup do druhého pilíře vyplatí - podle studie společnosti IDEA je to dobrou volbou pro polovinu mužů a 30 procent žen.

Odklad reformy prosazovala ČSSD i dříve - neúspěšně. Důchodovou reformu sněmovna už schválila. Nyní ale ještě bude rozhodovat o technické předloze, která umožní zavést druhý pilíř od příštího roku a kterou vetoval prezident Václav Klaus.

Návrhy ČSSD týkající se důchodového systému

  • ponechat nynější systém doplněný parametrickými změnami pod kontrolou státu 
  • současné penzijní připojištění se státním příspěvkem soustředit do doplňkového důchodového systému 
  • vytvořit podmínky pro nepenalizovaný odchod do důchodu u zaměstnanců, kteří vykonávají dlouhodobě práce nadměrně zatěžující organismus 

ČSSD: Jde o privatizaci části průběžného státního pilíře

„Výhody přináší pouze nejbohatší skupině občanů a soukromým penzijním fondům,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního pilíře na individuální účty v soukromých penzijních fondech.

Sobotka zmínil chybu v reformě, na kterou upozornil deník E15

Šéf ČSSD poukázal na to, že je v legislativě k důchodové reformě řada chyb, kvůli nimž ji nelze spustit. Deník E15 dnes upozornil, že podle novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení, která má od 1. ledna platit, by mohly osoby samostatně výdělečně činné platit na pojištění 8,5 procenta z vyměřovacího základu místo současných 28 procent. Stačilo by, aby se přihlásili do druhého penzijního pilíře.

Bohuslav Sobotka, předseda strany ČSSD

„Je to zatím největší chyba, která se ukazuje v rámci schvalované takzvané důchodové reformy.“

„Disproporce byla způsobena v Poslanecké sněmovně a Senátu tím, že se hýbalo s termínem zavedení tzv. jednotného inkasního místa, a to bylo po dohodě s opozicí,“ vysvětlil odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Deník E15 upozorňuje na chybu v důchodové reformě
Zdroj: ČT24/e15

Tato chyba v zákoně by prý připravila stát o zhruba 20 miliard korun ročně. Z oněch 8,5 procenta má jít pět procent pojistného do nového fondu, takže do průběžného systému by na výběru pojistného stát přišel skoro o 90 procent současných plateb. Legislativní chybu měla napravit technická novela k penzijní reformě. Tu však sněmovně vrátil prezident Václav Klaus.

IDEA: Vstup do 2. pilíře výhodnější pro mladé a bohaté

Výhodnější je do nového systému podle studie přestup pro bohatší. Vyvedení části peněz ze státního systému by poskytlo možnost část prostředků zhodnotit lépe. „Efekt je nejcitelnější u vyšších příjmových skupin a u mladších ročníků. Nicméně navrhovaná reforma je natolik opatrná, že nelze očekávat podstatné zlepšení příjmové situace budoucích důchodců,“ píše se ve studii Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu.

2. pilíř důchodové reformy
Zdroj: ČT24

Nejvíce si přechodem polepší mladší muži s nejvyššími příjmy. Přínos by se pohyboval na úrovni jedné poloviny ročního příjmu. „Lze proto očekávat, že skutečný zájem bude nižší,“ tvrdí studie.

Druhý pilíř je fakticky nové dobrovolné spoření na důchod, které vznikne na začátku příštího roku. Zapojit se do něj bude moci každý občan mladší 35 let. Starší lidé budou mít na přestup do systému čas do konce července 2013. Nelze z něj vystoupit. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.