Ceny povinného ručení vzrostly o čtvrtinu

Praha – Od loňského podzimu stouply v Česku ceny povinného ručení v průměru o dvacet pět procent. Nejméně se zdražení dotklo mladších řidičů na venkově. Naopak starší majitelé silnějších i slabších vozů ve městech si připlatí 34 procent. Vyplývá to z kalkulací porovnávacího portálu ČeskéPojištění.cz.

„Povinné ručení se pojišťovnám přestává vyplácet, hradí skrze něj více peněz, než vyberou na pojistném,“ uvedl ředitel portálu Pavel Ronovský. Potvrdily to údaje České asociace pojišťoven, podle které bylo celkové pojistné plnění vyplacené pojišťovnami v rámci povinného ručení loni o procento vyšší než vybrané pojistné.   

Pojišťovny tak zdražovaly především letos v létě, další kolo růstu cen se očekává začátkem roku 2013. Zatímco loni na podzim mohl majitel nejprodávanějšího českého vozu Škoda Fabia získat povinné ručení za 938 Kč, letos zaplatí za tutéž pojistku 1 258 Kč. Mladí řidiči mohou podle modelových kalkulací u slabších vozů v malých městech či obcích ušetřit proti loňsku až tři procenta. U silných vozů ve městech se však oproti tomu zdražovalo až o 37 procent.

Pavel Ronovský, ředitel portálu ČeskéPojištění.cz

„Není proto divu, že pojišťovny povinné ručení zdražují, k dalšímu navýšení pak dojde pravděpodobně v lednu. Ještě významnější růst cen očekáváme u připojištění, kde rozdíl mezi vybraným pojistným a vyplaceným pojistným plněním je daleko vyšší.“

Následky nehody dvou Čechů v Budyšíně
Zdroj: ČT24

Rozhodující pro cenu je věk, výkon vozu i bydliště

Celková cena povinného ručení závisí na věku řidiče, jeho místě bydliště i výkonu vozu. Nejméně na povinném ručení zaplatí starší majitelé slabších vozů, kteří bydlí v malém městě či obci. Zatímco majitel Škody Fabia starší 35 let zaplatí za povinné ručení 1 188 Kč ročně, mladého řidiče bude toto pojištění stát 1 552 Kč, tedy o 31 procent více. Proti venkovu zaplatí starší řidič ve velkém městě na pojistném o šest procent více, mladší řidič si připlatí dokonce o 65 procent více.   

Mladší řidiči se musí připravit na to, že za povinné ručení zaplatí proti starším, zkušenějším majitelům automobilů přibližně dvojnásobek. Pojišťovny si tím kompenzují vyšší riziko nehody, s nímž u této skupiny klientů počítají, upozornil produktový manažer portálu Roman Sznapka.