Chleba může podražit, obilí se neurodilo

Praha – Tradiční český chléb z tuzemských jídelníčků postupně mizí. Jeho spotřeba u nás klesá a pekařům se stále víc prodražuje výroba. Kvůli malé úrodě obilí navíc nevylučují, že by jedna ze základních potravin mohla i zdražit. Za poslední čtyři roky se přitom cena chleba zvýšila o pouhý jeden halíř.

Reportáž Venduly Horníkové a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Při korunovaci králů se chlebu symbolicky dávala přednost před zlatem. Teď ale Češi před chlebem dávají přednost třeba rohlíkům, koláčkům nebo těstovinám. „Za chléb dávají české domácnosti 27 procent výdajů do pečiva, na ostatní pečiva dávají zbylých 73 procent,“ doplňuje manažerka výzkumné společnosti GfK Vladimíra Šebková.

Spotřeba chleba tak klesá – každý Čech sní necelých 41 kilo tradičního pekařského výrobku ročně. To je oproti roku 1994 o dvacet kilových bochníků méně. V peněžním vyjádření představuje průměrná konzumace chleba na osobu tisíc korun ročně. Pro srovnání – za pivo, kterému se často říká také „tekutý chléb“, vydáme každoročně tři a půl tisíce.

Není proto jisté, jestli všech zhruba 750 tuzemských pekáren, které jsou v současnosti v provozu, cenový tlak ustojí. „Letos byla slabá úroda, tak se to může odrazit na nedostatku kvalitní potravinářské pšenice, což může mít za následek zdražování,“ upozorňuje Ivan Šenk, vedoucí směny v pekařství Illík.

Průměrná cena chleba se od roku 2008 zvedla o jeden halíř na 22 korun a 68 haléřů. Náklady pekařům přitom stále rostou. Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala se cena mouky zvýšila konkrétně o čtvrtinu, cena pohonných hmot o 15 procent a cena energií o 10 procent.

Vydáno pod