Bytů se v městech staví málo, jejich ceny stoupají

Trh s bydlením vstupuje do bouřlivějších vod. Ceny bytů v poslední době stoupají v Praze i v dalších městech. Banky po několika letech zlevňování začaly zdražovat hypotéky. Developeři zase nabízejí další služby, aby přilákali nové klienty a udrželi ty současné. Lidem pak nové možnosti nabízí zákon o spotřebitelském úvěru.

Hypotéky zdražují - některé o půl procenta, jiné ale i o sedm desetin. Může za to hlavně nový zákon o spotřebitelském úvěru, který platí od začátku prosince. Umožňuje totiž těm, kteří mají nový úvěr, každý rok bez sankcí splatit až 25 procent úvěru a banky proto zdražily. Hypotéky se budou výrazněji měnit a dokonce i omezovat také v příštím roce. Podle bank tak úroky ještě porostou.

Borek Simandl si před deseti lety na hypotéku pořídil byt. Splátky má nastavené tak, aby s penězi vycházel pohodlně a ještě něco ušetřil. Díky zákonu o spotřebitelském úvěru by teď mohl každý rok bezplatně najednou splatit až 25 procent částky, kterou si půjčil. A využil by toho. „Už jsem si to nastavil při předchozí hypotéce, jenže tenkrát mě to stálo desetinu procenta. Nyní je možnost pro každého zdarma, takže určitě je to vítaná změna,“ uvedl Simandl. 

Události: Bytů je nedostatek, jejich ceny rostou (zdroj: ČT24)

Předčasné splacení části hypotéky banky nabízely ještě před platností nového zákona, některé ale za poplatek.

Kvůli novému zákonu ale teď úvěry na bydlení zdražují - ohlásili to už téměř všichni hráči na trhu. Druhým důvodem pro zdražení je pak růst sazeb na mezibankovním trhu.  

Hypotéky
Zdroj: ČT24

K novému bydlení se navíc od dubna dostane nejspíš méně lidí - podle doporučení centrálních bankéřů by už finanční domy měly přestat poskytovat úvěry na bydlení nad 90 procent ceny nemovitosti.

Co dál nabídnout klientům?

Developerům už nestačí prodávat nemovitosti. Rozšiřují své služby už třeba i o nabídky rekonstrukcí, architektonické řešení bytů anebo o služby ve svých konkrétních projektech.

Například společnost Finep Holding se chce zaměřit i na ty zákazníky, kteří se rozhodli koupit byt na investici a pronajímat ho. Najdou mu nájemníka anebo místo majitele chodí na schůze vlastníků jednotek.

„Jelikož se nestaví nově byty, tak klienti potřebují rekonstruovat nebo modernizovat bydlení jinou formou, a to byl ten hlavní důvod, který nás k tomu dovedl,“ řekl generální ředitel společnosti Tomáš Pardubický. 

Rozšířit nabídku zkouší i konkurence. KKCG Real Estate proto podle svého technického ředitele Patrika Skály nabízí nadstandardní služby, jako je hlídání dětí, zajišťování sekání trávy na jejich vlastních zahradách či třeba dovoz jídla. 

  • Nejdražší byty
    Praha, průměrně 61 500 korun
    Brno, průměrně 46 800 korun
    Hradec Králové,  
    průměrně 37 100 korun
  • Nejlevnější byty
    Ústí nad Labem, průměrně 10 700 korun
    Ostrava, průměrně 18 400 korun

Prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech zároveň pokračují v růstu. V letošním třetím čtvrtletí vzrostly mezičtvrtletně o 2,7 procenta na 46 200 korun za metr čtvereční. Od začátku roku 2015 se tak zvýšily už o 21 procent.

Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte a portálu CenovaMapa.org. Portál zpracovává informace o prodejních cenách z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

„Ačkoliv se čtvrtletní tempo růstu cen nemovitostí proti druhému čtvrtletí mírně snížilo, jeho dynamika je stále vysoká a díky vývoji cen nabídek nemůžeme v nejbližších měsících očekávat rychlou změnu tohoto trendu,“ uvedl jednatel portálu CenovaMapa.org Milan Roček. Ve druhém čtvrtletí se ceny zvýšily mezikvartálně o 6,1 procenta.

Co lze čekat v Praze

Nový byt v Praze vyjde zájemce průměrně na 5,55 milionu korun. Nejvíce peněz kupec vydá za bydlení v centru města, naopak okrajové části jsou až čtyřikrát levnější. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti Ekospol, která monitorovala ceníky 143 aktivních developerů.

„Zatímco v centru Prahy bude pronajímatel do předraženého bytu jen horko těžko shánět vysoce solventního nájemníka, který si bude moct dovolit platit přemrštěný nájem, do levnějších bytů ve vyhledávaných lokalitách se mu zájemci jen pohrnou. Nehledě na to, že nájemníci ve více bytech, které pořídí za cenu jednoho předraženého bytu v centru, mu budou celkově platit mnohem více,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

Stále více lidí nekupuje byty přímo pro sebe, ale jako investici. Takových bytů je na realitním trhu aktuálně až čtvrtina.

Další developerská firma Central Group pak uvádí, že nedostatek nových bytů v Praze žene ceny nahoru a celý trh posouvá do velké krize. Počty nabízených bytů podle jejích údajů rekordně klesly z 5500 na začátku roku na nynějších 4300 a developeři letos nově na trh uvedli výrazně méně bytů, než kolik se prodá. 

Cenami nového bydlení se přitom již dnes Praha řadí mezi nejdražší adresy v Evropě.