ESM teď nemá na pomoc Španělsku dost peněz

Tokio/Madrid - V současné chvíli nedisponuje záchranný fond eurozóny (ESM) dostatkem peněz, aby v případě potřeby poskytl finanční pomoc Španělsku. Pokud by tedy Madrid o pomoc požádal ještě do konce letošního roku, musel by si fond urychleně vypůjčit peníze na trhu. V sobotu se přitom ve Španělsku a Portugalsku demonstrovalo proti úsporám.

Stálý záchranný fond ESM začal oficiálně fungovat až v prvním říjnovém týdnu. Členské země eurozóny mu zatím poskytly 32 miliard eur (téměř 799 miliard korun), což je splacený kapitál, který ovšem ESM nemůže rozpůjčovat. Výše tohoto kapitálu se bude postupně zvyšovat a v roce 2014 má dosáhnout 80 miliard eur (asi dva biliony korun).

Fond může splacený kapitál použít na investice převážně do evropských dluhopisů s ratingem na stupni alespoň AA. Tím je ale vyloučen nákup španělských dluhopisů, protože mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's nedávno snížila rating Španělska na známku BBB minus.

Španělsko
Zdroj: Pablo Blazquez Dominguez/ISIFA/Getty Images

V případě, že by Španělsko v nadcházejících dnech požádalo o mezinárodní finanční pomoc, ESM by si musel urychleně vypůjčit peníze na trhu. Jiný zdroj agentury Reuters však obavy z nedostatku peněz bagatelizoval. „Jestliže splacený kapitál činí 32 miliard eur, ESM si může začít půjčovat peníze klidně i zítra, když bude chtít,“ uvedl.

K postoji Španělska se na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Tokiu vyjádřil i španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Podle něj se nálada investorů ve vztahu k jeho zemi teď zlepšila a Španělsko má i silnou likvidní pozici. Minimálně do konce roku tak prý zemi žádné potíže nehrozí. Dokládá to prý i solidní zájem investorů o španělské dluhopisy.

Ve Španělsku a Portugalsku se demonstrovalo proti úsporám

Tisíce Španělů opět protestovaly v Madridu proti úsporným opatřením vlády. Někteří během akce organizované Hnutím rozhořčených demonstrovali jen ve spodním prádle. Nelíbí se jim, že za krizi musí platit lidé, kteří ji podle nich nezpůsobili. Nesouhlas se škrty dali najevo lidé taky v Portugalsku. Tvrdí, že přísné podmínky mezinárodních věřitelů jim berou budoucnost. 

V Madridu se shromáždily zhruba dvě tisícovky lidí všeho věku. Prošli městem za bušení do bubnů a skandování sloganů proti vládním úsporám. „Chceme dělat hluk, aby nás slyšeli, ale uvědomujeme si, že naši představitelé nám nenaslouchají,“ prohlásila jedna z demonstrantek.

V Portugalsku se protestovalo v několika městech včetně metropole Lisabonu. Demonstranti požadovali odchod vlády, která prosazuje úsporná opatření. Zároveň žádali, aby do situace v zemi přestala promlouvat takzvaná trojka, tedy zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Trojka poskytuje Portugalsku finanční pomoc, výměnou za ni ale požaduje tvrdé rozpočtové škrty.

Vydáno pod