Kuba hlásí první pokles ekonomiky od roku 1993. Promítl se propad v exportu i potíže Venezuely

Zatímco v letech 2011 až 2015 dosahoval kubánský hrubý domácí produkt v průměru téměř tříprocentního růstu, letos se snížil o 0,9 procenta, oznámil kubánský ministr hospodářství Ricardo Cabrisas. Naposledy přitom oficiální údaje ukázaly pokles kubánské ekonomiky v roce 1993 po pádu Sovětského svazu, upozornila agentura AP.

Podle kubánského ministra hospodářství stojí za letošním poklesem nižší export a finanční problémy Venezuely, která je blízkým spojencem Kuby. Ricardo Cabrisas rovněž poukázal na přetrvávající sankce USA vůči Kubě, byť se vztahy se Spojenými státy zlepšují poté, co Barack Obama a Raúl Castro oznámili sbližování zemí v prosinci 2014.

Ministrovo prohlášení podle agentury Reuters potvrzuje, že kubánská ekonomika ve druhé polovině letošního roku prudce klesla. Za první pololetí totiž Kuba hlásila jednoprocentní růst.

Cabrisas nicméně předpověděl, že v příštím roce kubánská ekonomika stoupne o dvě procenta.

Kubánská centrálně plánovaná ekonomika se po desetiletí potýkala s americkým embargem i s chybami v domácí hospodářské politice. Tržní reformy a uvolnění vztahů s USA, které podpořilo například turistický sektor, však v uplynulých letech pomohly kubánské ekonomice k solidnímu růstu, napsala agentura Reuters.

Někteří odborníci se nyní obávají zhoršení vztahů mezi Kubou a USA v důsledku listopadového vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Trump po zvolení prezidentem USA prohlásil, že ukončí sbližování s Kubou, pokud Havana „nebude ochotná uzavřít lepší dohodu ve prospěch kubánského lidu a Spojených států“.