Vláda šetří, zbavuje se zámku ve Štiříně nebo armádních hotelů

Praha - Vláda by mohla v příštích dvou letech prodat majetek za téměř osm miliard korun. Mimo jiné i vojenská lázeňská a rekreační zařízení, ubytovny ministerstva vnitra nebo zámek ve Štiříně. Počítá s tím návrh úspor ve státní správě z pera vicepremiérky Karolíny Peake, o kterém jednali ekonomičtí ministři. Prodej zámku ve Štiříně ale vzbuzuje řadu otazníků. Stát za něj chce dostat 330 milionů  korun, podle ředitele zámku ale může být jeho reálná cena až tři miliardy.

Podle Peake by se privatizace měl dočkat hotel Bellevue a další tři lázeňské domy v Karlových Varech a Františkových Lázních, hotel Bedřichov ve Špindlerově Mlýně a dalších devět rekreačních zařízení po celých Čechách. 

Vondra se k prodeji rekreačních zařízení pro vojáky staví zdrženlivě

Ministerstvo obrany by mohlo podle jejího materiálu prodat třeba i hotel DAP stojící v pražských Dejvicích. Ministr obrany Alexandr Vondra je ale k prodeji vojenských rekreačních zařízení spíše zdrženlivý. Čeští vojáci, kteří se například vrátí ze zahraničních misí, totiž mají na rekreaci podle zákona nárok.  

Na prodej by měl být i zámek ve Štiříně. Stát by mohl díky privatizaci podle Karolíny Peake utržit téměř 330 milionů. Současný ředitel zámku Václav Hrubý ale částku označuje za nízkou. Poslední znalecký posudek podle něj ohodnotil zámek na 650 milionů korun. Stát navíc do památky za poslední čtvrtstoletí investoval téměř miliardu. „Je to cena odhadní, takže je možné, že jí nebude dosaženo při prodeji, může ale být i překročena,“ hájí sumu Peake. Až miliardovou hodnotu má ale podle vedení zámku jen samotný park. „Já bych se na to trošku díval, jako že to někdo odhadl na palivové dříví,“ podotkl vedoucí správy parku Václav Větvička.

Ministerstvo zahraničí jako vlastník s prodejem souhlasí, zámku se rádo zbaví. Šéf zámku ale tvrdí, že prodej není potřeba, protože je zařízení ziskové. Ministerstvo podle něj naopak zámek málo vyžívá a nešetří tak peníze, které utratí za pronájem a ubytování jinde.

Největší sumu, tedy přes čtyři miliardy, by mělo díky prodeji nepotřebného majetku státu vydělat ministerstvo vnitra. Ministerstvo obrany má utržit tři miliardy a majetek za stovky milionů by měla rozprodat i ministerstva zahraničí, školství a spravedlnosti. 

Zatímco někteří ministři mají proti privatizačnímu a úspornému plánu Karolíny Peake výhrady, premiérovi a ministrovi financí se líbí. „Skutečně to znamená úsporu v objemu 15 až 16 miliard a to je pro další pokračování úsporné politiky vlády nezbytné,“ dodává šéf českých financí Miroslav Kalousek. 

Prodej státního majetku
Zdroj: ČT24

Snahy o privatizaci části státního majetku ovšem kritizuje levicová opozice. „Pokud vláda teď v polovině volebního období začíná uvažovat o nějakém výprodeji státního majetku, tak je to evidentně důkaz toho, že vládní reformy nezafungovaly,“ vyčítá kabinetu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

„Chceme dát nejen Poslanecké sněmovně, ale i veřejnosti jasný vzkaz, že nechceme a nejsme nuceni jen zvedat daně, ale i řezat ve státní správě,“ prohlásila vicepremiérka. Ministři dostali na připomínky k návrhu vicepremiérky dva týdny. Vláda by měla o privatizaci majetku i o škrtech rozhodnout do konce roku. 

Reportáže Petra Vaška a Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)