Průmyslu v EU i eurozóně se v srpnu dařilo, českému ale dochází dech

Brusel - Evropská průmyslová výroba v srpnu navázala na červencové výsledky a opět meziměsíčně vzrostla. V eurozóně se navýšila o 0,6 procenta a v celé Evropské unii o 0,3 procenta. Takový scénář se však nekoná v Česku. Podle Evropského statistického úřadu (Eurostat) totiž tuzemská produkce klesla o 2,9 procenta, tedy nejvíce ze všech států, u nichž jsou data dostupná.

Meziročně podle evropských statistiků produkce v EU nicméně stále zaostává. V srpnu ve srovnání se stejným měsícem loňska byla v eurozóně o 2,9 procenta nižší a v EU o 1,8 procenta.

Meziměsíčně v srpnu výrazně stoupla hlavně produkce trvanlivého spotřebního zboží (v eurozóně o 3,9 procenta a v EU o 2,4 procenta). U netrvanlivého spotřebního zboží růst činil v eurozóně 1,3 procenta a v unii jedno procento.

Průmyslová produkce EU a v eurozóně v srpnu 2012
Zdroj: ČT24/Eurostat

Česko růst průmyslu v okolních státech nekopíruje

Ve většině států, u nichž jsou data dostupná, produkce rostla. Česká republika však v srpnu meziměsíčně zaznamenala pokles o 2,9 procenta, což je vůbec nejvíce ze všech 22 zahrnutých států. Meziročně v Česku statistici zaznamenali pokles o 3,1 procenta, přičemž více už to bylo mezi státy s dostupnými údaji jen ve Španělsku (-3,2 procenta) a Itálii (-5,2 procenta).

V červenci meziměsíční nárůst činil v 17 unijních státech platících eurem 0,6 procenta a v EU jedno procento, připomněli také evropští statistici.