Rumunská větrná elektrárna ČEZu je největší v Evropě

Praha - Největší větrnou elektrárnu v Evropě provozuje v Rumunsku energetická společnost ČEZ. Dnes byla totiž zapojena nová turbína větrného parku Fantanele a Cogealac u Černého moře, čímž vzrostl jeho výkon na rekordních 540 megawatt.

Projekt výstavby větrného parku Fantanele a Cogealac koupila skupina ČEZ už v roce 2008. První turbínu uvedla do provozu v červnu 2010. Celková investice ČEZu do projektu činí 1,1 miliardy eur (zhruba 27,5 miliardy korun). V prvním pololetí letošního roku byl výnos ČEZu z větrného parku 0,7 miliardy.

Daniel Beneš, generální ředitel společnosti ČEZ

„Tento větrný park je nejvýznamnějším projektem na světě mimo území Spojených států.“

Větrný park Fontanele - Cogealac
Zdroj: ČT24/ČEZ

„Je to jedna z našich nejlepších investic, park leží na zcela unikátním pozemku jedné ze dvou největrnějších oblastí v Evropě,“ vysvětlil ředitel divize distribuce a zahraničí ČEZu Tomáš Pleskač.

ČEZ překonal skotskou Whitelee

Až do nynějška byla největším větrným parkem v Evropě elektrárna Whitelee ve Skotsku, která spadá pod skupinu španělské společnosti Iberdrola. Její celková kapacita byla 322 megawattů, po letošním rozšíření o 75 turbín se má v listopadu zvýšit na 539 megawattů.

Větrný park je umístěn na pobřeží Černého moře, konkrétně na území o rozměrech šest krát dvanáct kilometrů. ČEZ zde provozuje větrné turbíny společnosti GE o výkonu 2,5 megawatt. Do konce roku by mělo být instalováno všech 240 turbín a výkon parku by měl dosáhnout 600 megawatt.