Česká exportní banka u části úvěrů porušila zákon, tvrdí NKÚ

Praha - Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Česká exportní banka (ČEB) neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy korun. Vláda zprávu NKÚ vzala na vědomí. U části úvěrů měla banka porušit zákon. Pokud by dlužníci peníze nesplatili, ztráta banky by šla na vrub státu. NKÚ zároveň odhalil chyby i u ministerstva financí (MF). To v reakci na kontrolu navrhlo zpřísnit zasílání povinných dat od banky ministerstvu.

Podle dřívějších informací MF byly problematické záležitosti při poskytování některých úvěrů ČEB také jedním z hlavních důvodů, proč ministr financí na počátku roku 2011 přikročil k personálním změnám ve vedení banky. Generálním ředitelem ČEB se tehdy stal Tomáš Uvíra.

NKÚ kontrolu v ČEB zahájil loni v květnu a zaměřil se na roky 2009 až 2011. Problémy se splácením mají podle NKÚ dlužníci v sedmi z devíti kontrolovaných případů. Pochybnosti údajně vzbuzuje i výběr firem, které finance získaly.

ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí. Loni více než zdvojnásobila meziroční čistý zisk na 161 milionů korun.

Banka při rozhodování o úvěrech podle úřadu porušovala vedle zásady obezřetnosti, kterou jí ukládá zákon, také vlastní vnitřní předpisy. Například dozorčí rada banky nedostala na stůl část důležitých materiálů, o kterých měla rozhodovat.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Ani ministerstvo financí není bez chyby

NKÚ podle zprávy odhalil závažné chyby také u ministerstva financí, které je v ČEB rozhodujícím akcionářem. Resort financí například v roce 2010 půjčil ČEB 1,7 miliardy korun; peníze ale byly určeny na úhradu schodku státního rozpočtu, nikoli na půjčky. „V případě ministerstva financí se nálezy NKÚ týkají pouze administrativních a technických záležitostí, které neměly dopad na veřejné rozpočty,“ uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob.

Vydáno pod