Také Kanada se kvůli bezpečnosti začala bát čínské firmy Huawei

Ottawa - Kanada nejspíše vyloučí čínského výrobce telekomunikační techniky Huawei Technologies z plánované výstavby zabezpečené vládní komunikační sítě. Jako důvod uvedla možná bezpečnostní rizika technologií Huawei, na něž v pondělí spolu s možným vlivem čínského státu poukázala zpráva výboru amerického Kongresu.

 Andrew MacDougall, mluvčí kanadského premiéra Stephena Harpera 

„Vláda si bude ve výstavbě své sítě pečlivě vybírat a už aktivovala doložku o národní bezpečnosti. Nechám na vás, zda si myslíte, že Huawei by měla být součástí kanadského zabezpečeného vládního systému.“

Kanadská vláda může s pomocí národní bezpečnostní výjimky ve výběru dodavatelů pro své zakázky diskriminovat zahraniční firmy považované za příliš rizikové, aniž tím poruší pravidla mezinárodního obchodu.

Spojené státy se chtějí bránit proti čínským telekomunikačním výrobcům

Americký sněmovní výbor doporučil, aby největším čínským telekomunikačním výrobcům Huawei a ZTE byl uzavřen přístup na americký trh vládních zakázek, úřady blokovaly plány těchto firem na expanzi v USA a americké firmy s nimi neobchodovaly.

Huawei
Zdroj: MAURITZ ANTIN/ISIFA/EPA

Podle zprávy americké sněmovny je vzhledem k obavám z hackerských útoků z Číny také zapotřebí, aby vládní počítačové systémy neobsahovaly žádné komponenty vyrobené oběma firmami. Zařízení Huawei a ZTE by podle zprávy mohla být využita k monitorování určitého typu komunikací a mohla by ohrožovat klíčové komunikační systémy v zemi.

Šéf americké sněmovny varuje: Neobchodujte s Huawei 

Předseda výboru americké Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby Mike Rogers podle kanadské televize CBC kanadské firmy varoval, aby s Huawei neobchodovaly. Firma je druhým největším světovým výrobcem směrovačů, přepínačů a dalších telekomunikačních zařízení po švédské společnosti Ericsson.

Huawei zatím ve Spojených státech větší aktivity na trhu síťových zařízení nemá. V Kanadě však firma v roce 2008 získala kontrakty na výstavbu sítí pro domácí telefonní operátory Telus a Bell Canada. Od provincie Ontario také dostala výzkumný grant v hodnotě 67 milionů kanadských dolarů (v přepočtu 1,3 miliardy korun).

Kanada
Zdroj: Sean Kilpatrick/ISIFA/Canadian Press

Ovšem podle Huawei bezpečnostní doložka platí jen pro zahraniční firmy a Huawei má samostatnou dceřinou firmu se sídlem v Kanadě. „Už jen to nám umožňuje ucházet se zde o jakékoli státní zakázky,“ prohlásil mluvčí Huawei Technologies Canada Scott Bradley. Kanada zatím nezašla tak daleko jako Austrálie, která už Huawei přímo odepřela účast na výstavbě vládní širokopásmové sítě za 38 miliard dolarů (737 miliard korun).

Také Evropská komise připravuje proti Huawei řízení, a to kvůli narušování hospodářské soutěže nebo kvůli nekalé státní pomoci. Komisař pro zahraniční obchod Karel De Gucht zatím sbírá podklady. Jeho snahu ale brzdí to, že proti čínské firmě zatím nepodal oficiální stížnost žádný evropský konkurent jako Ericsson nebo Alcatel Lucent.