MMF: Krize eurozóny je hlavní hrozbou světového finančního systému

Tokio - Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) je hlavní hrozbou pro světovou finanční stabilitu dluhová krize eurozóny. Fond dnes ve své zprávě vyzval evropské politiky, aby prohloubili finanční i fiskální vazby v rámci eurozóny. Podle MMF by to posílilo důvěru ve světový finanční systém.

„Rizika pro finanční stabilitu od dubnové zprávy (MMF) vzrostla a důvěra v globální finanční systém je nyní velmi křehká,“ stojí ve zprávě fondu. Podle fondu se mohou problémy eurozóny přelít i na další trhy a například v zemích střední a východní Evropy tak hrozí finanční šoky.

Fond také uvedl, že evropské banky budou muset od třetího čtvrtletí roku 2011 do konce roku 2013 odepsat riziková aktiva v hodnotě 2,8 bilionu dolarů. Ještě v dubnu přitom MMF předpokládal, že hodnota odepsaných aktiv bude o 200 miliard dolarů nižší. Vyšší odhad odepisovaných aktiv znamená, že banky budou mít méně volných prostředků pro poskytování úvěrů.

Prezident Skupiny Světové banky Jim Yong Kim (vpravo) a první místopředseda MMF David Lipton
Zdroj: ISIFA/EPA/YOSHIKAZU TSUNO

Bez centrálního dohledu budou banky tratit

MMF dále varuje, že pokud se nepodaří v eurozóně vytvořit společný bankovní dohled, mohou být ztráty bank ještě o třetinu vyšší. Další dopady by krize měla na zaměstnanost a na investice v eurozóně.

Fond dále upozornil, že Japonsko a Spojené státy sice dosud působily v krizi eurozóny jako bezpečné přístavy, jejich postavení by se ale mohlo změnit. Obě země by podle MMF měly ve střednědobém horizontu omezit své dluhy. „Základní lekce z posledních několika let je, že nerovnováhu je třeba řešit dostatečně dlouho předtím, než trhy začnou mít obavu o splácení dluhů,“ uvedl fond.

Vydáno pod