Eurozóna by se mohla dočkat vlastního rozpočtu

Brusel - Eurozóna by měla mít do budoucna svůj vlastní rozpočet, který by byl oddělen od dlouhodobého rozpočtového rámce celé Evropské unie. Cílem je, aby se eurozóna posunula směrem k integrovanému rozpočtovému rámci. Uvádí se to v návrhu usnesení z nadcházejícího summitu EU, který získala agentura Reuters. Summit se koná už 18. října.

Integrovaný rozpočtový rámec by zahrnoval mechanismy, které by zabraňovaly nežádoucímu rozpočtovému vývoji, a mechanismy rozpočtové solidarity. Platily by jen pro eurozónu, píše se v návrhu usnesení.

Země, které euro nemají, se obávají, že budou mít méně peněz

Myšlenku odděleného rozpočtu 17 zemí eura podporuje zejména Německo. Řada zemí EU mimo měnovou unii má ale obavy, že takovýto krok by jim snížil příliv peněz z Bruselu.

V návrhu se také píše, že vedoucí představitelé unie budou podporovat myšlenku vstupu zemí eurozóny do smluvních vztahů s institucemi EU za účelem provedení reforem. "Hladké fungování EMU (eurozóny), které je nutné pro silnější a udržitelný hospodářský růst, zaměstnanost a sociální soudržnost, vyžaduje lepší koordinaci, konvergenci a prosazování hospodářské politiky," říká návrh.

Eurozóna
Zdroj: ISIFA/EPA/EMILY WABITSCH

Rozpočet EU tvoří asi jedno procento hrubého domácího produktu unie. Financuje se z něj hlavně zemědělská politika a kohezní fondy na podporu méně vyvinutých zemí a regionů.

Rozpočet EU bude možná muset být posílen novými příspěvky

V letošním rozpočtu unie se nedostává až deset miliard eur. Evropská komise by již proto brzy mohla přijít s žádostí o poskytnutí dalších peněz, které by měly zamířit do programů na pomoc chudším regionům, vědu či studentské výměny.
   
Pokud by komise požádala o deset miliard eur, jak napsal nedávno například týdeník European Voice, pak by z této sumy na Česko připadlo zhruba 200 milionů eur (asi pět miliard korun).

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Capital Pictures

Britský premiér David Cameron nedávno prohlásil, že je připraven v případě potřeby vetovat rozpočet Evropské unie. Evropská unie nyní totiž zahajuje vyjednávání o rozpočtu pro léta 2014 až 2020. Podle Cameronových slov je premiér připraven veto použít, pokud by byl navrhovaný rozpočet „výrazně zvýšen“ nebo „pokud by neměl dostatečné kontrolní mechanismy“.

Vydáno pod