Českou poštu čeká ve čtvrtek nová stávka. Má trvat celý den, vždy hodinu na jednom pracovišti

Část odborů České pošty bude ve čtvrtek znovu stávkovat. Protest má trvat celý den a bude se přesouvat z jednoho pracoviště na druhé. Na každém by mělo zastavení práce trvat zhruba hodinu. Ve středu to řekl předseda stávkového koordinačního výboru Evžen Dvorský. Seznam stávkujících dosud odboráři nedali podniku k dispozici. Vedení pošty chce eliminovat dopad stávky na zákazníky.

V pondělí do dvouhodinové stávky vstoupilo zhruba sto z celkem 30 tisíc pošťáků a podpořilo je 150 sympatizantů. Stávkovalo se hlavně v třídírnách v Praze a Brně, poboček se protest nedotkl. Odboráři požadují po vedení podniku zvýšení tarifní mzdy všem zaměstnancům o 2500 Kč měsíčně.

„Menšinové odbory jsme, stejně jako před pondělní akcí, vyzvali, aby dodaly seznamy pracovišť, kde se má údajná celodenní stávka konat. A stejně jako před pondělní akcí jsme zatím žádné seznamy neobdrželi. Jednání pánů Dvorského a Petra Pohla dva dny před Štědrým dnem je tristní a zasáhne nejen Českou postu, ale zejména její klienty,“ řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Podle předsedy stávkového koordinačního výboru Dvorského se během středy stávkující hlásili vedoucím na svých pracovištích. Dodal, že při protestu budou mít neplacené volno. 

Velké poštovní odbory domluvily růst platů o 550 korun

Před pondělní stávkou odboráři oznámili, že očekávají zhruba 6 tisíc stávkujících, tedy pětinu zaměstnanců pošty. Velké odbory na poště, které v listopadu podepsaly dohodu o růstu platů o 2,6 procenta, tedy asi o 550 Kč od dubna příštího roku, se ale k protestu nepřipojily.

V pondělí nakonec stávkovalo zhruba sto lidí, protest podpořilo ještě kolem 150 sympatizantů z řad pošťáků, ale i aktivistů mimo poštu. Před pražskou třídírnou v Malešicích se sešla asi stovka lidí, před brněnským uzlem zhruba 50. V ostatních sběrných uzlech a na pobočkách, včetně hlavní pošty v Praze, se zřejmě nestávkovalo.

Pondělní akci se snažili zabránit i politici. S vedením menšinových odborů se setkal premiér Bohuslav Sobotka, v celé záležitosti se angažoval i ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Uvedli, že stát by mohl počátkem příštího roku uvolnit pro Českou poštu zhruba 1,4 až 1,5 miliardy korun jako kompenzaci za poskytování základních služeb v letech 2013 a 2014.

Třetina z této částky by šla na růst platů, což představuje 1200 až 1400 korun na zaměstnance měsíčně. Malé poštovní odbory ale slib neuspokojil a v pondělí stávkovaly. 

  • Průměrná mzda v podniku se pohybuje kolem 22 700 Kč a na konci roku má být zhruba 23 tisíc korun měsíčně, tedy více než 4 tisíce korun pod celostátním průměrem.