Insolvenční správce žaluje český stát kvůli naftě ve skladech Viktoriagruppe

Insolvenční správce žaluje český stát kvůli naftě ve skladech Viktoriagruppe (zdroj: ČT24)

Insolvenční správce firmy Viktoriagruppe podal na Státní správu hmotných rezerv (SSHR) žalobu. Jde zhruba o dva miliony eur. Německé straně vadí, že Česko prý skladovalo v Kraillingu naftu pod cenou a chce doplatit rozdíl.

Z Kraillingu aktuálně přijelo do Česka již 12 vlaků, kdy první dorazil 13. října a v Čepru je tak už 17 procent z celkového množství nafty uskladněné v zahraničí. Převoz nafty má být dokončen zhruba do poloviny příštího roku. 

Česko mělo totiž celkem v Kraillingu naftu zhruba za 1,2 miliardy korun, ale po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní nemohlo skoro dva roky dostat. Jenže firma Viktoriagruppe nyní v žalobě tvrdí, že chce doplatit skladovací poplatky, protože byly příliš nízké.

„Celou dobu platíme skladovací poplatky podle uzavřené smlouvy. Insolvenční správce nyní přichází s tvrzením, že smlouva je od začátku neplatná a chce doplatit zhruba 56 milionů korun,“ konstatuje předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. „K takovým otázkám zásadně nesmíme poskytovat informace,“ uvedl německý insolvenční správce Mirko Möllen.

Spor Správy státních hmotných rezerv a firmy Viktoriagruppe se řeší od podzimu 2014, kdy šla firma do insolvence. Po mnohaměsíčním vyjednávání se nafta vrací postupně domů. Žaloba na Česko ale nemusí být ještě poslední.

Od letošního července, kdy se podepsala dohoda o odvozu nafty, běží totiž insolvenčnímu správci lhůta 18 měsíců, po kterou může podat u německého soudu žalobu na určení vlastnictví nafty. Viktoriagruppe totiž české vlastnictví nafty nikdy neuznala, jen ji dovolila odvézt.