Stavebnictví míří ke dnu rychleji, slábne i tah průmyslu

Praha - Srpen nepřinesl stavařům příjemné výsledky. Propad odvětví výrazně zrychlil a meziročně pokleslo o 4,7 procenta. Oproti červenci, kdy pokles činil 0,5 procenta, se jedná o poměrně značnou změnu. Příliš dobře se nedařilo ani průmyslu, jehož výroba meziročně klesla o 3,1 procenta. Za výsledkem stojí nižší výroba počítačů, motorových vozidel a také celozávodní dovolené.

Stavebnictví

Meziměsíčně po očištění od sezonních vlivů bylo tuzemské stavebnictví nižší o 1,7 procenta. Pozemní stavitelství, tedy hlavně výstavba budov, meziročně kleslo o 4,8 procenta, inženýrské se snížilo o 4,3 procenta. Stavebních povolení úřady v srpnu vydaly 9 057, meziročně o 7,4 procenta méně. Hodnota těchto staveb meziročně stoupla o 131,2 procenta na 53,1 miliardy korun. Podle statistiků se na tom podepsala zejména povolení velkých staveb pro energetiku a průmysl.

Zahájených bytů v srpnu meziročně ubylo o 15,9 procenta na 1 952. V bytových domech jich bylo zahájeno proti loňskému srpnu o 28,8 procenta méně a v rodinných domech se jejich počet snížil o 12,6 procenta. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,3 procenta na 2 825. Zvýšil se však jen v bytových domech, a to o 74,3 procenta. V rodinných domech klesl o 20,1 procenta.

Zaměstnanost stavařů meziročně klesla o pět procent. Jejich průměrná měsíční mzda ovšem stoupla o 5,8 procenta na 30 842 korun.

„Ten trend bude nadále směřovat směrem dolů a celková letošní čísla budou hodně v minusu,“ tvrdí Miroslav frayer, analytik KB.

Komentář Miroslava Frayera (zdroj: ČT24)

Průmysl

Průmyslová výroba v srpnu meziročně klesla o 3,1 procenta. Na výsledku se projevily zejména nižší výroba počítačů a motorových vozidel a celozávodní dovolené.

„Za poslední dva měsíce průmyslová produkce meziročně vzrostla o 0,5 procenta, po očištění od vlivu pracovních dnů pak klesla o 0,6 procenta,“ uvedl Český statistický úřad.

Meziměsíčně se průmyslová výroba v srpnu snížila o 2,9 procenta. Vedle produkce počítačů a motorových vozidel meziročně propadla výroba základních kovů a slévárenství. Nejvýznamněji vzrostla produkce chemických přípravků, výroba elektrických zařízení či výroba nápojů. Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 1,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o půl procenta, tuzemské nové zakázky byly nižší o tři procenta. „K meziročnímu poklesu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů,“ doplnil ČSÚ.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně klesly o 0,7 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu klesl o procento. Jejich průměrná měsíční mzda vzrostla o tři procenta na 25 743 korun.

Průmyslová výroba a stavební produkce v srpnu 2012
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Šimek: Výsledek v průmyslu není tak tragický

„Srpnové číslo nakonec není tak tragické, když vezmeme v úvahu červencový výrazný růst o 4,1 procenta. Došlo tak k přesunu výroby v rámci prázdninových měsíců. Ale celkově letošní čísla nepřinášejí a nebudou přinášet mnoho radostných zpráv: domácí poptávka zůstává slabá a zahraniční klesá zejména pod tíhou dění v eurozóně,“ tvrdí Jiří Šimek, analytik Citfin.