Češi dluží 1,3 bilionu korun – více než celý státní rozpočet

Praha – Počet exekucí se v České republice ročně blíží k milionu. Podle odhadu Asociace inkasních agentur došlo jen za poslední rok k desetiprocentnímu nárůstu. Celkem Češi dluží asi 1,3 bilionu korun. Většinu z této částky tvoří dlouhodobé závazky – hypotéky a stavební spoření.

Loni počet exekucí dosáhl téměř jednoho milionu a letos to zřejmě nebude lepší – problémy se splácením má už přibližně každý desátý Čech. Průměrně si exekutoři přijdou pro věci kvůli dluhu ve výši 85 tisíc.

Dlužníci se často dozvědí, že něco nezaplatili, až od zaměstnance firmy, která dluhy vymáhá. Problém vznikne třeba ve chvíli, když změní adresu a nenahlásí to. Najít potom takového dlužníka a přesvědčit ho, aby zaplatil – to je úkol pro inspektora inkasní agentury. Napoprvé zastihne doma jen zhruba třetinu lidí.

Zhruba polovinu dlužníků se pak inspektorům nepodaří kontaktovat vůbec. V takovém případě většinou nastupuje soud a exekutoři. Náklady spojené s vymáháním kvůli tomu výrazně rostou a z malých položek se mohou stát tisícové částky.

Mezi dlužníky se dnes řadí velmi různorodé společenské skupiny. „V dnešní době jsou to lidi ze slabších vrstev i ze středních vrstev, kteří ovšem přišli o práci a dostali se do finančních problémů,“ popisuje regionální inspektor vymáhací agentury Michal Holeš.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Nově se mezi nesplácenými dluhy začínají objevovat i hypotéky. Každou stou dlouhodobou půjčku majitel nezaplatí. „Jak v nejmladší, tak v nejstarší věkové kategorii si dlouhodobý úvěr pořizuje relativně málo lidí, ale z toho malého počtu zase jich relativně nejvíc má problémy se splácením,“ říká vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

„Je to v důsledku toho, že lidé oddalovali problém s nesplácením různými překlenovacími úvěry a půjčkami,“ dodává PR manažer MBA Vratislav Kopačka.

Vydáno pod