Denně upadne do osobního bankrotu téměř padesát Čechů

Praha – Podle nejnovějších čísel je oproti loňsku již dvojnásobek lidí v osobním bankrotu. Každý den jich navíc do bankrotu spadne průměrně skoro padesát. Lidí, kteří mají problémy splácet své závazky, je přitom zhruba milion a podle ekonomů jich bude ještě přibývat. Češi se totiž dál zadlužují a roste tak i číslo těch, co nesplácejí.

Čím dál více Čechů se zadlužuje víc, než dokáže splácet. V řadě případů pak dochází k požádání soudu o oddlužení.  Ani tohle řešení ale pro nikoho neznamená konec problémů, neboť dlužník musí splatit aspoň třetinu závazků. A pět let bude ze všeho, co vydělá, dostávat jen povinné minimum. Například svobodný muž s platem dvacet tisíc korun dostane na účet necelých devět tisíc korun.

David Šmejkal, ředitel, Poradna při finanční tísni

„Je to pětiletý život na nezabavitelných částkách, ale nemůže nikdo vymáhat na dlužníkovi, nemůžou se projevit exekuce a po těch pěti letech přichází osvobození od zbytku závazků.“

Zatímco vloni v lednu o oddlužení úspěšně žádalo sedm set čtyřicet lidí, letos už to bylo o pět set sedmdesát dva lidí víc a třeba v září šlo do osobního bankrotu tisíc čtyři sta deset Čechů. Podle letošního průměru tak spadne každý den do osobního bankrotu 46 předlužených Čechů.

Nechat se oddlužit má své podmínky

Aby člověk mohl osobní bankrot vyhlásit, musí dlužit nejmíň dvěma věřitelům a nesplácet nejméně třicet dní. Povolit bankrot pak musí soud a ten letos vyhověl jen zhruba dvěma třetinám žádostí. Přesto se Češi dál zadlužují, a roste tak i číslo těch, co nesplácejí. Mladí Češi si nejčastěji půjčují na bydlení, starší ročníky si berou spíš spotřebitelské úvěry například na domácí elektroniku.

Reportáž Vandy Kašové a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod