Nafta zdražuje. Růže z Holandska budou dražší než české bramboříky

Pohonné hmoty pokračují ve zdražování. Více stoupla cena nafty, za týden o 25 haléřů. Benzin zase v průměru překonal třicet korun za litr. Za samotný pátek vzrostly ceny o zhruba dvě procenta. Důvodem je mimo jiné dohoda hlavních exportérů ropy o snížení těžby, první podobný krok po osmi letech.

Rostoucí ceny ovlivňují i hospodaření firem. „Zatím jsme nezdražili, ale pokud to takhle bude dál, budeme nuceni náš servis zdražit,“ říká například florista Pavel Hruška. 

A podobně neuvažují jen květináři, ale i jiní obchodníci. S tím, jak vzrostly ceny pohonných hmot, se mírně zvedá také inflace.

Ceny
Zdroj: ČT24
Inflace
Zdroj: ČT24

Dalším faktorem je posilující americký dolar, ve kterém se ropa obchoduje, který měl tendenci hlavně v těch posledních měsících poměrně výrazně růst, na to reagovaly ceny paliv, říká analytik Jiří Tyleček z X-Trade Brokes. 

Výhodu mají výrobky, které k zákazníkovi necestují daleko. Růže z Holandska tak budou dražší než české bramboříky a azalky. Na druhou stranu - skokové zvýšení benzinu a nafty se podle ekonomů nechystá. 

„V případě benzinu jsme překonali hranici 30 korun za litr. Nicméně to neznamená, že stejným tempem bude růst i nadále,“ dodává Tyleček. Ke konci roku by se tak náklady na dotankování nádrže měly stabilizovat. Nejdražší naftu i benzin tankují aktuálně řidiči v Praze. Hned v závěsu se drží Vysočina a Plzeňský kraj.

Události: Rostou ceny benzinu i nafty (zdroj: ČT24)

Dvě velké dohody

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se nedávno s dalšími předními těžaři dohodla na snížení produkce suroviny s cílem podpořit její ceny. „Trh má důvěru v dohodu OPEC a v blízké budoucnosti by měl směřovat vzhůru,“ uvedl analytik ropného sektoru Tamas Varga ze společnosti PVM Oil Associates.

Členské země OPEC podle dohody sníží těžbu ropy o 1,2 milionu barelů denně. Nečlenské země v čele s Ruskem pak mají produkci omezit o 558 tisíc barelů denně.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v pátek uvedl, že všechny ruské ropné společnosti souhlasí s omezením produkce v souladu s dohodu s kartelem OPEC. Další významní těžaři, včetně Saúdské Arábie, již informovali své zákazníky, že od ledna omezí dodávky.