Murdochova skupina 21st Century Fox pohltí britskou placenou televizi Sky

Americká mediální skupina 21st Century Fox se dohodla na úplném převzetí britského provozovatele placeného televizního vysílání Sky, za zbytek podniku zaplatí 11,7 miliardy liber (378,2 miliardy korun). Americká skupina, kterou vlastní mediální magnát Rupert Murdoch, má ve Sky dlouhodobě podíl 39,1 procenta.

Obě strany se na spojení předběžně dohodly minulý týden. Dohoda ohodnocuje každou akcii Sky na 10,75 libry, což bylo téměř 40 procent nad závěrečnou cenou na burze den před předložením návrhu na spojení. Částka tak celou firmu ohodnocuje na 18,5 miliardy liber. Americká skupina 21st Century Fox tak navzdory stížnostem některých investorů svoji původní nabídku nezvýšila, podotýká agentura Reuters.

21st Century Fox, která už vlastní kabelové sítě Fox News a FX, vysílací kanál Fox a velké hollywoodské filmové studio, převzetím získá distributora v Evropě. Sky má asi 22 milionů zákazníků v Británii, Irsku, Německu, Itálii a Rakousku.

Sky
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Britská mediální společnost British Sky Broadcasting Group (BSkyB) předloni převzala za 5,3 miliardy liber placené televize Sky v Německu a v Itálii. Stala se tak největším poskytovatelem placených televizí v Evropě a po těchto akvizicích svůj název zkrátila na Sky.

Další pokus

Fox byla součástí Murdochovy skupiny News Corporation, která už před pěti lety usilovala o koupi BSkyB. Od tohoto záměru ale ustoupila kvůli skandálu kolem odposlechů, jež praktikoval bulvární týdeník News of the World z Murdochovy skupiny.

News Corporation se v roce 2013 rozdělila do dvou samostatných společností – vydavatelská část si ponechala název News Corporation, zábavní část dostala jméno 21st Century Fox.

Vydáno pod