Plán na zmírnění řeckého dluhu má problém. Jednorázový příspěvek důchodcům

Eurozóna pozastavila realizaci dohody o zmírnění dluhové zátěže Řecka. Učinila tak v reakci na plán řecké vlády, která chce provést v prosinci jednorázovou výplatu peněz důchodcům.

Ministři financí eurozóny se na krátkodobých opatřeních ke zmírnění dluhové zátěže Řecka dohodli minulý týden. Opatření zahrnují například úpravy úroků či rozložení splátek do delšího časového období.

Cílem dohody je snížit do roku 2060 podíl řeckého dluhu na hrubém domácím produktu o 20 procentních bodů.

Řecký premiér Alexis Tsipras však několik dnů po této dohodě bez konzultací s věřiteli z eurozóny oznámil, že jeho vláda před Vánocemi rozdělí důchodcům s nízkými příjmy celkem 617 milionů eur (16,7 miliardy korun).

Tsipras oznámené výdaje hájil a prohlásil, že nemá žádné pochyby ohledně jejich legitimnosti. „Vše, co děláme, je zcela v souladu s dohodou (o záchranném programu),“ řekl. Zdůraznil rovněž, že Řecko čelí ekonomickým potížím v době, kdy se nachází v přední linii migrační krize. Tsipras by měl o situaci v Řecku diskutovat s ostatními představiteli členských zemí EU na čtvrtečním summitu, napsala agentura AP.

Výnosy u dluhopisů řecké vlády se v reakci na zprávu o pozastavení realizace dohody o zmírnění dluhové zátěže nicméně vyšplhaly na měsíční maxima. Dolů naopak zamířily ceny řeckých akcií, hlavní index aténské burzy uzavřel středeční obchodování s poklesem o 3,2 procenta.

Během tří let až 86 miliard eur

Zmírnění dluhu Řecka je jednou z podmínek, které si pro svůj vstup do stávajícího záchranného programu stanovil Mezinárodní měnový fond (MMF).

Fond dává dlouhodobě najevo pochybnosti o reálnosti záchranného plánu, který do roku 2018 předpokládá „udržitelný přebytek“ primárního rozpočtu Řecka 3,5 procenta HDP. Primární rozpočet nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu.

Silně zadlužené Řecko se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Atény po dokončení první prověrky koncem října dostaly poslední peníze z první části pomoci, celkem 31,7 miliardy eur. Věřitelé tak uznali, že řecká strana dosáhla klíčových milníků v oblasti penzijní reformy, bankovní správy, energetického sektoru a výběru daní.