Ital okupuje kupoli Svatopetrského chrámu, na protest Montimu

Řím/Vatikán - Italský podnikatel zvolil neobvyklou formu protestu proti vládě. Už přes dvacet hodin sedí na kupoli vatikánského chrámu svatého Petra. Než se spustí dolů, požaduje rozhovor s italským premiérem.

„Dost už Montiho, Evropy a nadnárodních firem,“ vzkazuje nespokojený Ital Marcello Di Finizio. Svůj nesouhlas s politikou italského kabinetu umístil na střechu nejvýznamnějšího katolického chrámu na odiv jak místním, tak turistům. 

Sedmačtyřicetiletý podnikatel, který pronajímá slunečníky a lehátka a vlastní plážový bar, pronikl do baziliky jako běžný turista. Když vystoupal až na monumentální kupoli, vyvěsil z okna obrovský transparent se slogany namířenými proti vládě Maria Montiho a proti EU.

Nando Cardarelli, italský podnikatel a přítel demonstranta

„Dělá to jménem nás všech. Jde nejen o oprávněnou akci, ale taky o hluboké vyjádření spravedlnosti.“ 

„Podle mě nejde o normální gesto, ale o gesto zoufalství. A pokud lidé provádí takové věci, tak to ukazuje, v jak obtížných chvílích se nacházíme,“ myslí si obyvatel Říma Massimo Cerri. Papež Benedikt XVI. přitom na náměstí pod chrámem dnes ráno sloužil mši.

  • Protest Marcella Di Finizia autor: Andrew Medichini, zdroj: ČTK/AP
  • Mario Monti autor: Adam Berry, zdroj: ISIFA/Gettyimages

Vatikánští strážci se muže už v úterý snažili od protestu odradit. Podnikatel se ale nevzdal a na kupoli strávil i noc. „Nepůjde dolů, dokud delegace, kterou požádal o společné sezení v čele s ministrem, neodsouhlasí všechny naše požadavky,“ dodal italský podnikatel a přítel demonstranta Nando Cardarelli. 

Muž je podle italských médií výstředními protestními akcemi už známý. Letos v březnu vystoupal na 80 metrů vysoký jeřáb v Terstu a dožadoval se schůzky s italským ministrem pro evropské záležitosti. Tehdy dosáhl svého, ke schůzce došlo o měsíc později.

Protest Marcella Di Finizia (zdroj: ČT24)