Šéfka měnového fondu Lagardeová čelí u soudu obvinění, že zneužila své postavení

Horizont ČT: Zpravodaj ČT Zavadil k soudu s Lagardeovou (zdroj: ČT24)

V Paříži začal soud s šéfkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou. Týká se sporné arbitráže z roku 2008, která za jejího působení na postu francouzské ministryně financí dopomohla kontroverznímu podnikateli ke stovkám milionů eur. V případě prokázání viny jí hrozí až rok vězení. Tím by také nastala krize ve vedení MMF. Lagardeová opět jakoukoli vinu důrazně odmítla.

„Byla jsem zneužita? Bylo nás víc zneužito? Pokud ano, tak kým? Možná to jednou budeme vědět, já to chci vědět. Byla jsem nedbalá? Ne,“ zdůraznila před soudem 60letá politička. Řekla také, že je „hluboce šokována“ tím, jak „ostré“ jsou závěry vyšetřovatelů.

Případ se týká arbitráže, která přiřkla celkem 403 milionů eur (dnešních 10,9 miliardy korun) ze státní pokladny podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho dlouholetém sporu s bankou Crédit Lyonnais. Lagardeová jako ministryně financí tehdy rozhodla, že Tapieho vleklý spor s bankou se bude řešit v rozhodčím řízení, což je považováno za velice neobvyklé. Vzniklo podezření, že se jednalo o něčí nekalý úmysl a arbitráž byla v roce 2015 zrušena, soud přikázal Tapiemu peníze státu vrátit. 

Události: Lagardeová před speciálním soudem (zdroj: ČT24)

Lagardeovou žaloba neobviňuje z osobního obohacení, ale z nedbalosti, která připravila stát o peníze. Proces před zvláštním Republikovým soudním dvorem, složeným ze soudců a několika členů parlamentu, má trvat do 20. prosince.

Do konce procesu si Lagardeová jako šéfka MMF vzala „dovolenou“, k dopadům svého případného odsouzení se nevyjádřila. „Bude zproštěna viny, takže tato otázka je zbytečná,“ řekl novinářům její advokát Patrick Maisonneuve.

Hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl považuje soud spíše za satisfakci Francie v celé kauze, která je velmi kontroverzní. 

Francouzský podnikatel Tapie, jenž byl mimo jiné v polovině 90. let odsouzen za korupci ve fotbale, se s bankou Crédit Lyonnais soudil od roku 1993. Požadoval kompenzaci za to, že ho tato státní finanční instituce připravila na počátku 90. let o 285 milionů eur při koupi jeho podílu v německém výrobci sportovního zboží Adidas.