Čína si stěžuje u WTO. Nelíbí se jí antidumpingová cla

Čína podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Evropskou unii a Spojené státy za způsob, jímž vypočítávají antidumpingová cla na čínský dovoz, sdělilo čínské ministerstvo obchodu. Peking tím reaguje na to, že v neděli 11. prosince skončilo 15leté období, po něž Čína svým partnerům ve WTO umožňovala, aby s ní zacházeli jako s netržní ekonomikou.

Vyspělé země mohly 15 let od vstupu Číny do WTO v roce 2001 přistupovat k dovozům z této země jako k dovozům z netržní ekonomiky. Konkrétně to znamená, že mohly určovat fakt dumpingu a antidumpingová cla na základě cen ve třetí zemi. Nyní Čína požaduje, aby její partneři dodrželi dohody a s touto praxí přestali.

Čínské ministerstvo obchodu už v pátek varovalo, že podnikne „nezbytná opatření“ v případě, že členové WTO budou i po 11. prosinci využívat klauzuli o netržní ekonomice při stanování antidumpingových cel na čínské zboží.

EU se musí rozhodnout, zda udělí Číně statut tržní ekonomiky

EU se stejně jako další členové WTO nyní musí rozhodnout, zda Číně udělí status tržní ekonomiky. Většina europoslanců se letos v květnu shodla, že tento status by Číně přiznán být neměl, protože země nesplňuje kritéria EU. Evropská komise v listopadu kvůli Číně navrhla změny antidumpingového systému EU, které ale ještě musí schválit členské země a Evropský parlament.

Ministryně obchodu USA Penny Pritzkerová minulý měsíc řekla, že „nenazrál čas“, aby USA změnily Číně status na tržní ekonomiku. Podle Pritzkerové nejsou žádná mezinárodní obchodní pravidla, která by vyžadovala změnit způsob, jímž USA vypočítávají antidumpingová cla.

Čínské ministerstvo na své webové stránce sdělilo, že po 15 letech jsou nyní všichni členové WTO povinni ukončit dosavadní přístup k antidumpingovým clům. „USA a EU bohužel tuto svou povinnost ještě nesplnily,“ uvedl úřad podle agentury Reuters. Jejich kroky se podle ministerstva závažně dotkly vývozu a zaměstnanosti značného množství čínských firem.