Valorizace plateb za státní pojištěnce vládou projde, věří Ludvík. Ať už s podporou Babiše, či bez ní

Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) věří, že návrh na pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce by mohl v lednu projít vládou a zamířit do Poslanecké sněmovny. Uvedl to v nedělním pořadu OVM České televize. O výhodách valorizace hodlá přesvědčit i ministra financí Andreje Babiše (ANO), se kterým se zatím nesetkal. Dosud právě zásadní spory Babiše a Ludvíkova předchůdce Svatopluka Němečka (ČSSD) bránily tomu, aby návrh vláda mohla schválit.

Nový systém s pravidelnou valorizací plateb za státní pojištěnce by podle Ludvíka zajistil předvídatelnost přísunu peněz do zdravotnictví na několik let dopředu. Umožnil by i lepší přípravu velkých investic, například do nemocničních budov.

Pokud by se Ludvíkovi nepodařilo ministra financí o návrhu přesvědčit, je připraven nechat o něm na vládě hlasovat, vyplynulo z televizní debaty.

Stínová ministryně zdravotnictví a poslankyně za KSČM Soňa Marková v pořadu uvedla, že podobný návrh připravila i její strana, ale případný vládní návrh podpoří. Domnívá se ovšem, že cokoliv přijde do Poslanecké sněmovny po prvním lednu, už nemá moc šancí, aby prošlo legislativním procesem.

Také pravicová strana TOP 09 by vládní návrh na pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce podpořila, řekl v OVM bývalý ministr zdravotnictví a nyní poslanec Leoš Heger.

Zmínil, že se v Česku v posledních sedmi letech – tedy i v době, kdy byl ministrem – snižoval podíl z hrubého domácího produktu, který jde do zdravotnictví. „To se nikde v Evropě neděje a vyvolává to nejistotu zdravotníků. Je to devastující pro jejich náladu,“ řekl. Domnívá se ovšem také, že na prosazení návrhu nebude dost času, že neprojde včas vládou.

Peněz je ve zdravotnictví dostatek, říká Babiš

Ministr financí Andrej Babiš již dříve uvedl, že příjmy veřejného zdravotního pojištění v posledních letech rostou a v příštím roce dosáhnou 274 miliard korun. Výdaje na zdravotnictví tvoří podle něj 7,6 procenta HDP, což je nejvíce v novodobé historii ČR. „Není a nemůže být tedy v žádném případě pravdou, že zdravotnictví je katastrofálně podfinancované,“ konstatoval podle agentury ČTK Babiš.  

Kabinet už na jaře rozhodl, že stát odvede příští rok na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun více než letos. To umožní od ledna zvýšit o deset procent platy zdravotníkům.

Pokud by návrh na pravidelnou valorizaci neprošel, došlo by příští rok – jako každoročně – k dohadování ministrů zdravotnictví a financí (a potažmo celé vlády) o tom, jak vysoká by měla být částka za státní pojištěnce.

„Ve zdravotnictví se stále bojuje a stále se bojuje s ministry financí,“ konstatoval v OVM v nadsázce Leoš Heger.

Snížení limitu výdajů na léky

Ludvík se také pokusí již od července příštího roku (namísto původně zvažovaného ledna 2018) prosadit návrh na snížení limitu výdajů na léky pro děti do 18 let a seniory nad 65 let. Zatímco nyní činí limit dva tisíce korun ročně, ministr by ho chtěl snížit pro děti a seniory na jeden tisíc korun ročně, přičemž pro lidi starší 70 let by to bylo 500 korun.

Náklady odhaduje na 500 milionů ročně, proto nyní bude hledat zdroje. Ty zatím vidí ve fondech a přebytcích zdravotních pojišťoven. Heger i Ludvík se shodli, že cestou k úsporám je také účelnější předepisování léků. Podle Markové by KSČM snížení limitu podpořila.

Víc peněz pro zdravotní sestry za práci na směny

Z dalších plánů pro maximálně 11 měsíců ve funkci uvedl Ludvík chystaný návrh zvýšit příplatek pro zdravotní sestry za práci na směny, a to až čtyřnásobně. 

Cílem je přitáhnout sestry do nemocnic, kde je jich nedostatek. Připravuje změnu nařízení vlády, které nyní nemocnicím dává možnost sestrám připlácet za směnnost 400 až tisíc korun měsíčně. Ludvík by si uměl představit až 5 tisíc korun za měsíc. Nový ministr by také chtěl sestrám omezit administrativu.

Změna vyhlášky o zdravotní dokumentaci by měla zmenšit byrokracii. Ta se podle ministra Ludvíka „řítí na zdravotnictví jako cunami“.

Upravené nařízení vlády by mohlo platit od dubna. Ministerstvo ho chce předložit na vládě nejpozději v lednu.

Plánované opatření by mohlo podle Ludvíka přitáhnout sestry do nemocnic v dohledné době, zatímco změna vzdělávání zdravotních sester projednávaná ve sněmovně může zvýšit jejich počet nejdříve za pět let.