Plány Řecka: Nižší rozpočtový deficit i vyšší nezaměstnanost

Atény - Řecký ministr financí Jannis Sturnaras dnes konzultoval se zástupci EK, ECB a MMF státní rozpočet. Hlavními body bylo například snížení rozpočtového deficitu novými úspornými opatřeními na 4,2 procenta z letošních 6,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP), růst veřejného dluhu a problematika míry nezaměstnanosti. Hospodaření země má skončit poprvé za 10 let v přebytku. Návrh rozpočtu dnes Sturnaras předložil vládě.

Rozpočet, který ministr dnes konzultoval s inspektory Evropské komise (EK), Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), předpokládá že:

  • Řecká ekonomika zůstane šestý rok v recesi a HDP klesne o 3,8 procenta po letošním propadu o asi 6,5 procenta.
  • Průměrná míra nezaměstnanosti má stoupnout na nový rekord 27,4 procenta.
  • Veřejný dluh má na konci příštího roku vystoupit na 179,3 procenta HDP i přesto, že letos soukromí věřitelé umazali polovinu svých pohledávek za řeckou vládou.

Primární bilance se má napřesrok přehoupnout do přebytku 1,1 procenta HDP. Letos mělo Řecko podle dohody s mezinárodními věřiteli snížit tento schodek na procento, skutečný výsledek ale bude podle nedávného odhadu ministerstva financí deficit 1,5 procenta HDP.

Primární rozpočtová bilance neboli bilance (schodek/přebytek) státního rozpočtu před úrokovými platbami ze státního dluhu.

Zdroj: Conseq.cz

Řecko versus EU
Zdroj: Angelos Tzortzinis/ISIFA/Getty Images

Řecká vládní koalice se minulý týden dohodla na základní podobě úsporných opatření pro příští dva roky. Počítá se s dalšími škrty v platech ve veřejném sektoru, v důchodech a sociálních dávkách.

Škrty jsou „nutné“ pro další finanční pomoc

Úsporný rozpočet je podmínkou pro to, aby Řecko letos získalo dalších 31,5 miliardy eur (790 miliard korun) z druhého záchranného balíku. „Eurozóna se nyní soustředí na to, aby zabránila odchodu Řecka. Obavy z dominového efektu v eurozóně jsou příliš velké,“ píše týdeník WirtschaftsWoche. Trojka proto podle názoru německého časopisu Focus vypracuje zprávu o řeckých krocích tak, aby mohly být zemi peníze poskytnuty. Jenže ani tento - v pořadí už druhý záchranný balík - by nemusel být pro Řecko poslední.

Analytici: Zmírnění ekonomického poklesu je příliš optimistické

„Je možné, že rozpočtové cíle opět splněny nebudou, což bude důsledek hlubší recese v důsledku dalších škrtů a neschopnosti splnit cíle v privatizaci,“ řekl Xenofon Damalas z Marfin Egnatia Bank. Konkrétní cíle v privatizaci vládní návrh rozpočtu neobsahuje a vláda je ve střednědobém cíli prodeje státního majetku výrazně pozadu.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)