Nezaměstnanost klesla na 4,9 procenta, v Česku je nejnižší v celé Unii

Nezaměstnanost dále klesá (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla meziměsíčně o desetinu bodu na 4,9 procenta. V evidenci úřadů bylo 362 755 uchazečů o práci, nejméně od prosince 2008. Naopak volných míst zaměstnavatelé nabízeli nejvíce od listopadu 2007, bylo jich 135 300. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR. Před rokem činil podíl nezaměstnaných osob 5,9 procenta.

Podle Úřadu práce ČR je zaměstnanost dál pozitivně ovlivňována stavem české ekonomiky a odpovídá i ročnímu období. V dalších měsících už bude s postupným ukončováním sezonních prací zřejmě stagnovat, případně mírně vzroste.

V mezinárodním srovnání byla podle evropského statistického úřadu Eurostat míra nezaměstnanosti v Česku nejnižší v celé EU.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Situace na trhu práce se podle Úřadu práce vyvíjela v listopadu standardně. Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech.

Netradiční listopadový pokles

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel považuje další snížení podílu nezaměstnaných za dobrou zprávu, už vzhledem k tomu, že sezonní faktory již nepůsobily tak příznivě jako v říjnu. Domnívá se, že míra nezaměstnanosti se pohybuje blízko svého dna a už není prostor pro další výrazný pokles. 

Nezaměstnanost a zaměstnavatelé (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost se ke konci roku již tradičně zvyšuje z důvodu ukončování sezónních prací, nicméně poměrně teplý listopad a nadále příznivý ekonomický vývoj umožnil, aby v letošním roce listopadová nezaměstnanost ještě dále mírně klesla, uvedl hlavní ekonom ING pro Českou republiku Jakub Seidler. Nezaměstnanost v listopadu klesla naposledy v roce 2007, v minulých dvou letech stagnovala na své říjnové úrovni, dodal.

„Již delší dobu je zřejmé, že zaměstnavatelé mají problém nalézt nové zaměstnance v potřebném množství a kvalifikaci,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Situace na tuzemském trhu práce tak podle něho ústí do rychlejšího růstu mezd v české ekonomice, což je patrné ze mzdových statistik za letošní rok a další zrychlení mzdového růstu je očekáváno i pro rok 2017. I on očekává v příštím roce pokles míry nezaměstnanosti ještě hlouběji pod pět procent.

Žebříček vede okres Rychnov nad Kněžnou

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,7 %), Praha-východ (1,8 %), Benešov (2,6 %), Mladá Boleslav, Jindřichův Hradec, Jičín, Pelhřimov a Praha-západ (shodně 2,7 %).

Naopak nejhorší byl stav v okresech Karviná (10,3 %), Most (10,1 %), Ostrava-město (8,8 %), Ústí nad Labem a Bruntál (shodně 8,5 %), Chomutov (8,1 %), Děčín a Znojmo (shodně 7,6 %) a Jeseník (7,3 %).

Vývoj počtu volných pracovních míst v listopadu za posledních 10 let
Zdroj: Úřad práce ČR
Vývoj počtu uchazečů o práci v listopadu za posledních 10 let
Zdroj: Úřad práce ČR

Nejvíce volných pozic je v Praze

V databázi Úřadu práce ČR je stále vysoký počet volných míst. V listopadu jich úřad evidoval 135 300, což je o 3763 méně než v říjnu, ale o 30 251 více než před rokem. 

Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze (21 325), ve Středočeském (18 376), Jihomoravském (11 654) a Moravskoslezském (11 398) kraji.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,7 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (14,4), Jeseník (10,4), Ústí nad Labem (9,1), Sokolov (8,1), Chomutov a Hodonín (shodně 7,5), Znojmo (7,1) a Bruntál (6,9). 

Vývoj podílu nezaměstnaných osob v okresech s nejnižší nezaměstnaností
Zdroj: MPSV
Vývoj podílu nezaměstnaných osob v okresech s nejvyšší nezaměstnaností
Zdroj: MPSV

Odhady dalšího vývoje

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se pracovní trh ocitá na křižovatce. „V závislosti na dalším vývoji ekonomiky a po odhlédnutí od obvyklých sezónních fluktuací může nezaměstnanost v příštím roce buďto velmi pomalu klesat, nebo rychleji stoupnout,“ upozornil.

Analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká uvedla, že i kdyby v prosinci podíl nezaměstnaných vzrostl o dvě či tři desetiny procentního bodu, pořád by se v průměru podíl nezaměstnaných letos nacházel na nejnižší úrovni od roku 2008. „Jelikož český trh práce již naráží na své limity, prostor pro další snížení nezaměstnanosti je omezený. Proto lze očekávat, že v příštím roce bude nezaměstnanost klesat pozvolnějším tempem než letos,“ uvedla.

Již tradičně zaměstnavatelům chybí podle Andrey Linhartové Palánové ze společnosti PwC ČR techničtí odborníci napříč obory, lidé do provozů či například řidiči. „S koncem roku, a tím ukončováním krátkodobých úvazků, pravděpodobnost nezaměstnanost nepatrně vzroste, nicméně dlouhodobě se bude držet na velmi nízké úrovni,“ uvedla. 

Vydáno pod