Sazba LIBOR se rušit nebude, Británie chystá její reformu

Londýn - Reformou projde systém určování klíčové globální mezibankovní sazby LIBOR. Rozhodla tak Velká Británie na základě zjištění, že s ní velké světové banky manipulovaly ke svému prospěchu. Úřad pro finanční služby (FSA) dnes doporučil přijetí desetibodového plánu, v jehož rámci by dohled nad sazbou měl z rukou Britské bankovní asociace (BBA) převzít nezávislý orgán.

FSA nedoporučila zrušení sazby, protože LIBOR se už stal nedílnou součástí globálního finančního systému a jeho rychlá náhrada by byla velmi obtížná. „Současný systém je sice narušený, dá se ale ozdravit,“ řekl ředitel FSA Martin Wheatley. Dodal, že lepší alternativy za ni prozatím neexistují, dlouhodobě by ale bylo pro finanční sektor dobré zkoumat i jiné nástroje.

LIBOR je úroková sazba, za níž jsou si banky navzájem ochotny půjčovat na
londýnském mezibankovním trhu, a sestavuje se jako průměr sazeb, které
každodenně hlásí největší banky v Londýně. LIBOR se od 80. let používá po
celém světě jako měřítko pro stanovení sazeb celé řady finančních produktů
v objemu přes 300 bilionů dolarů.

Britská banky Barclays byla letos první, která se k manipulacím se sazbou LIBOR přiznala a v červnu se dohodla s britskými a americkými úřady na vyrovnání s pokutou 290 milionů liber (přes devět miliard Kč). Očekává se, že pokuty dostanou také další banky.    

Vyšetřování ukázalo, že velké světové banky v letech kolem finanční krize systematicky a s mlčenlivým souhlasem vlád a centrálních bank předkládaly své sazby pro výpočet sazby LIBOR na nižších úrovních, než za jaké si byly schopny půjčovat, protože chtěly v době finanční paniky předejít rizikům. Objevila se ale také řada případů, kdy sazby pro své účely manipulovali jednotliví obchodníci. 

Úřad nyní ustavuje komisi, která povede proces jmenování do nového orgánu, který bude nad sazbou LIBOR dohlížet. BBA sdělila, že doporučení FSA přijímá a označila je za zásadní krok k reformě sazby.  „Podřídit LIBOR nezávislému regulačnímu úřadu odstraní dojem, že jde o systém řízený bankami pro jejich vlastní prospěch,“ řekl agentuře Reuters k návrhům FSA Matthew Fell z Konfederace britského průmyslu. Britská vláda a centrální banka prohlásily, že plán FSA by měl být uveden v praxi co nejdříve a ministerstvo financí sdělilo, že návrhy úřadu už zpracovává.