Spojeným státům hrozí pád z útesu

Londýn/New York – Bezprecedentní souběh rozpočtových restrikcí, který na počátku příštího roku hrozí ve Spojených státech, by mohl snížit světový ekonomický růst v příštím roce minimálně na polovinu a uvrhnout americkou a možná i globální ekonomiku do nové recese. Obává se toho ratingová agentura Fitch i šéfové velkých amerických korporací, kteří mají nejméně důvěry v další vývoj ekonomiky za poslední tři roky.

V USA hrozí takzvaný „fiskální útes“, kdy na konci tohoto roku má vypršet platnost daňových sazeb snížených před deseti lety a počátkem příštího roku by mělo vstoupit v platnost automatické snižování vládních výdajů, dohodnuté loni v Kongresu. Předpokládá se, že politici po listopadových volbách tomuto souběhu restrikcí v objemu zhruba 600 miliard dolarů (11,7 bilionu Kč) alespoň zčásti zabrání.

„Fiskální útes v USA je v nejbližší době největší hrozbou pro oživení globální ekonomiky,“ uvedla agentura Fitch. Naplnění takového scénáře v plném rozsahu by podle agentury odebralo z ročního výkonu americké ekonomiky 800 miliard dolarů, tedy pět procent. To by mohlo snížit růst v USA příští rok z dosavadního odhadu 2,3 procenta o zhruba dva procentní body, tedy k nule.

Fiskální útes děsí i byznysmeny

I byznysmeni vzhlíží do buducnosti s obavami. Nejistota ohledně rozpočtového deficitu a daňové politiky, doplněná o zpomalování poptávky v Asii a v Evropě, nutí šéfy velkých korporací k odkládání investičních záměrů a snižuje prodej veškerého zboží od notebooku po nové telefonní linky.

Vývoj nezaměstnanosti v USA v srpnu 2012
Zdroj: ČT24

„Když se nevypořádáme s fiskálním útesem a nenastolíme předvídatelnost daní pro občany i byznys, bude to pro nás skutečně špatné,“ varoval generální ředitel společnoti Cisco Systems John Chambers. Podle posledního průzkumu plánuje v následujících šesti měsících propouštět 34 procent šéfů amerických firem. O čtvrtletí dříve to však bylo jen 20 procent. Zvýšení výdajů plánuje jen necelá třetina firem.

„Podniky se na leden připravují dopředu,“ varoval generální ředitel společnosti AT&T Randall Stephenson. Obavy o budoucnost ekonomiky přitom podle něj nesužují jen soukromý sektor.

Oživení zůstává slabé, nezaměstnanost vysoká

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 1,3 procenta. Oživení je však křehké, nezaměstnanost v zemi stále přesahuje 8 procent. Aby povzbudila ekonomický růst, rozhodla se tamní centrální banka spustit třetí vlnu tzv. kvantitativního uvolňování, v rámci které skupuje rozličná aktiva, a nalévá tak peníze do ekonomiky.

Vydáno pod