Stávkující Řekové se policie nebojí, útočí kameny i zápalnými lahvemi

Atény - Řecko ochromila generální stávka. Účast je obrovská, do ulic vyšlo na 50 tisíc lidí. Množí se nepokoje, lidé mají v ruce kameny a zápalné lahve, policie kontruje slzným plynem. Nefunguje hromadná doprava, nemocnice omezily provoz, školy jsou zavřené. Do ulic se vydaly davy lidí na protest proti úsporným opatřením, za nespravedlivé je totiž považuje 90 procent Řeků. Země je od roku 2010 závislá na dvou záchranných plánech, které připravila Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Lidé se shromažďují na dvou protestních místech a pak se společně vydávají k řeckému parlamentu. Před budovou jsou už teď tisíce lidí. Účast je obrovská. U budovy parlamentu se část protestujících střetla s policií, která zatkla 25 výtržníků.

Proč jsou Řekové opět v ulicích a co je jejich cílem

Vláda připravuje nový balík úsporných opatření na příští dva roky. Úspory opět dopadnou na pracující, na penzisty a na státní i na soukromý sektor. Odboráři tedy vyzvali veřejnost k účasti ve stávce. Zapojí se většina státních úředníků.

Odboráři tvrdí, že neústálé úspory nikam nevedou. Akorát se zvedá bída. Nedá se neustále šetřit na těch, kteří platí daně a mají nízké příjmy. Vláda je však pod velkým nátlekem MMF, EU a ECB, tudíž nemůže od plánovaných úspor ustoupit, neboť by do země nepřišla fianční pomoc.

„Řekové když původně souhlasili s těmi úspornými opatřeními, tak řekli, dobře, ale chceme vidět výsledky. Ale ty výsledky se nedostavují, protože stále dochází ke splácení úroků. Pokud opatření velké trojky nefungují, tak my říkáme, to nechceme a chceme abyste zvolili jiný způsob,“ tvrdí politolog Thomas Kulidakis.

Není z čeho šetřit

„Šetřit se musí, ale musí být z čeho šetřit. Řekové jsou nyní v situaci, kdy nezaměstnanost dosahuje téměř 30 procent, u lidí do 30 let je to 50 procent a plošné škrty jsou tak rozšířené, že třetina Řeků je na hranici chudoby,“ doplňuje Kulidakis.

Řecko opět ve stávce
Zdroj: Nikolas Giakoumidis/ČTK

V centru Atén se konají dvě velké demonstrace. Jednu pořádají od 10:00 SELČ dvě největší odborové organizace GSEE a ADEDY a druhou od 9:30 SELČ radikální levicové odbory PAME.

Stávka se týká všech

Do stávky se podle serveru řeckého listu Ta Nea zapojili úředníci státní správy i obecních úřadů, zaměstnanci daňové správy a veřejných služeb, profesoři a učitelé, lékaři a zdravotní sestry, obchodníci, právníci a bankovní úředníci. Novináři, kteří stávkovali již v pondělí, zastaví práci i dnes na čtyři hodiny - s výjimkou času věnovaného na pokrytí protestů.

„Pokaždé, když slyšíme o nových opatřeních, úplně nás to vyděsí. Hrozí, že budeme muset skočit s podnikáním,“ tvrdí Spiros Korakis, vedoucí rybího trhu.

V Aténách byla zastavena MHD jen ráno v dopravní špičce. Po zbytek dne budou autobusy a metro v provozu, aby napomohly hladkému průběhu demonstrací, jichž by se mohly zúčastnit desetitisíce lidí. Námořní doprava byla přerušena úplně. Letečtí dispečeři stávkují tři hodiny, což povede ke zpoždění řady spojů i ze zahraničí. Zdravotnické služby v nemocnicích jsou omezeny pouze pro akutní případy.

Řecko opět ve stávce
Zdroj: ČT24

Kromě daňových úředníků hodlají až do pátku pokračovat ve stávce také celníci a obecně zaměstnanci ministerstva financí. Do 20. října má trvat již probíhající stávka soudců, státních žalobců a dalších zaměstnanců v justici. Dnešní stávka je první od června, kdy se vlády ujala tříčlenná koalice vedená konzervativní stranou Nová demokracie (ND).

Výměnou za mezinárodní pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a zvyšování daní. Pokud země dostane od věřitelů dvouletý odklad na splnění rozpočtových cílů, bude potřebovat dalších 13 až 15 miliard eur. Podle ministra financí Jannise Stournarase ale budou Atény schopné tyto peníze získat samy, například díky emisím krátkodobých dluhopisů. Řekové se nevyhnou pravděpodobně ani zvýšení hranice pro odchod do důchodu z 65 na 67 let.