Poslední vlna deregulací je za dveřmi

Praha - Regulace nájemného definitivně skončí za tři měsíce. Od nového roku zmizí i z větších měst, které zatím měly výjimku. O výši nájmu tak už bude rozhodovat jen smlouva mezi majitelem a nájemníkem. Ekonomové odhadují, že tržní činže během následujících tří měsíců ještě klesnou, a to alespoň o pár procent. Ovšem tam, kde se majitel a nájemník nedohodnou, lze čekat žaloby.

Náklady na bydlení přitom spolknou průměrnému Čechovi už čtvrtinu platu. Kvůli deregulaci může další zdražení od ledna čekat až tři sta tisíc domácností. Podle Tomislava Šimečka z Občanského sdružení majitelů domů a bytů se nájemné bude zvedat podle lokalit. Nejdražší nájemné v Česku je i bude v Praze a do první trojky se vešlo ještě Brno a Zlín. Nejlevněji je naopak v Ústí nad Labem nebo Karlových Varech. 

Pokud se ale na nové částce obě strany nedohodnou, čeká je soud. Ten rozhodne, jaké nájemné je pro daný byt obvyklé. Podle odhadů ministerstva spravedlnosti by takových sporů mohlo být až 70 tisíc. „Daleko lepší než riskovat soud je, když se majitel a nájemce dohodnou, že zaplatí posudek bytu,“ vysvětlil Milan Taraba ze Sdružení nájemníků. 

Regulované nájemné se tak přiblíží tomu tržnímu, které by naopak mohlo klesnout. Tento trend potvrzují i poslední čísla z krajských měst. Činže ve většině z nich v posledních měsících klesají. Nejvíce je to citelné v Liberci a Karlových Varech, kde se pokles blíží pěti procentům. 

Na druhém konci žebříčku jsou Pardubice a Ostrava, kde si nájemníci musí naopak připlatit. Například v Ostravě stál ještě v roce 2009 byt o velikosti 3+1 asi 2 700 korun. Dnes je to přes čtyři tisíce. 

Předměstí Brna citelně zdražilo

Zatímco starší byty ve větších městech zlevňují, zájemci o bydlení v jeho okolí platí čím dál více. Na jižní Moravě tak začínají Brno v průměrné ceně třípokojového bytu dohánět menší města z okolí jako třeba Šlapanice. Díky své poloze jsou totiž vnímána spíše jako klidné předměstí největšího města regionu. 

Deregulace nájemného (zdroj: ČT24)

Třeba v Olomouci radnice zvýšila měsíční nájemné na 84 korun za metr čtvereční. „V tuto chvíli to považujeme za dostatečné a další navyšování nájmů neplánujeme,“ uvedl v Událostech olomoucký primátor Martin Novotný. Podle něj nedošlo ani k žádným velkým soudním sporům. 

Očekává se, že někteří nájemníci si po uvolnění činží nebudou moct dovolit stávající byt. Občanské sdružení majitelů domů a bytů proto navrhuje, aby lidi v nezaviněné nouzi nemuseli čekat na přidělení sociálního obydlí, ale dostali adresnou dávku a mohli si hned vybrat na volném trhu. Stát by jim tak na přiměřeně velký byt přispěl.

Deregulace nájemného
Zdroj: ČT24