Klaus vetem odmítl druhý pilíř důchodové reformy

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval druhý pilíř důchodové reformy, podle něj totiž neexistuje potřebný konsenzus v odborné sféře. A to jak na politické scéně, tak i ve společnosti. Důchodová reforma je zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana, zdůraznil prezident.

„Se změnou důchodového systému nesouhlasím ze zcela jiných důvodů než parlamentní opozice… Dnes však nastala situace, kdy svůj postoj k navrhovaným změnám musím vyjádřit zcela jednoznačně,“ uvedl Klaus na svých internetových stránkách.

Václav Klaus

„Důchodová reforma – jak se tomuto kroku říká – je zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširší konsenzus. V tomto případě takový konsenzus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti neexistuje.“

Vládní projekt důchodové reformy, především vytvoření jejího druhého pilíře, se navrhuje spustit v době, kdy podle Klause finanční krize odhalila rizika a podlomila důvěru v dlouhodobé kolektivní investování, kdy se obdobné systémy ve světě a především v zemích okolo nás dostaly do těžké krize a jsou zpětně znárodňovány či podstatně modifikovány a kdy celková ekonomická situace a především její perspektiva není příznivá. V takové situaci je spuštění této reformy hazardem s důvěrou občanů, hazardem se stabilitou důchodového systému a hazardem s veřejnými i soukromými financemi. Obtížně odhadnutelné jsou i dopady zavedení druhého pilíře na dnešní průběžný důchodový systém, vysvětlil prezident.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nerozumí tomu, proč Klaus vetoval nynější v podstatě technickou normu a veto neuplatnil u základních reformních předloh před několika měsíci. Klaus ale napsal, že tehdy zákony nechal projít bez podpisu a nevetoval je kvůli obstrukcím opozice ve sněmovně. 

Tluchoř: Důchodovou reformu nelze hradit zvyšováním daní 

Rovněž revoltující poslanec ODS Petr Tluchoř souhlasí s prezidentem Václavem Klausem v tom, že důchodovou reformu nelze financovat zvyšováním daní. Zatím však neuvedl, jak bude hlasovat ve sněmovně ohledně prezidentova veta návrhu zákona, který zavádí od příštího roku druhý pilíř důchodové reformy. 

Petr Tluchoř
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

„Souhlasím s panem prezidentem, že není možné dělat reformu současného důchodového systému, aniž by na ni měl stát připravené peníze. Podobně jako on já a mí kolegové nechceme financovat důchodovou reformu ze zvyšování daní. Škodí to ekonomice i samotnému konceptu reformy,“ prohlásil dnes Tluchoř. Pro důchodovou předlohu hlasovalo v dolní komoře po senátním vetu všech šest revoltujících poslanců ODS, kteří vládní daňový balíček potopili. Svůj nesouhlasný postoj s předlohou naopak deklarovaly opoziční Věci veřejné, které ji nepodpořily ani po senátním vetu.

Klaus: Poslanci by si měli druhý pilíř ještě jednou promyslet

Vládní návrh důchodové reformy byl odmítnut Senátem a ve sněmovně byl schválen jen velmi těsnou většinou současné vládní koalice, připomněla hlava státu. Silové protlačení této klíčové změny Parlamentem nedává dobrou perspektivu pro její dlouhodobou udržitelnost a pro stabilitu podmínek v příštích možných politických konstelacích, dodal. Klaus považuje za nutné, aby se poslanci druhým pilířem ještě jednou podrobně zabývali.

České mince
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny

Spolu se zákonem o pojistném na důchodové spoření dnes prezident vrátil také související novelizaci některých dalších zákonů. Sněmovna senátní veto obou norem přehlasovala 7. září. Poslanci by se mohli vrácenými předlohami zabývat na říjnové schůzi. Pokud Klausovo stanovisko přehlasují, od příštího roku by stejně platily. Prezident tak v krátké době nynější vládě zkomplikoval život už poněkolikáté.

Kritické hlasy se na reformu snáší také ze strany odborů. Podle nich vysaje peníze z veřejného důchodového systému, takže budou chybět prostředky na penze. Odboráři navrhovali přinejmenším odklad reformy na dobu, kdy česká ekonomika zas poroste. Současně i rada seniorů Klause žádala, aby reformní zákony vetoval. 

  • Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.