Stát hospodařil s přebytkem 55 miliard. Byl rekordní, ale za měsíc klesl o více než čtyřicet miliard

Přebytek státního rozpočtu klesl ke konci listopadu na 55,5 miliardy korun z říjnových 98,3 miliardy korun. Jde o nejlepší listopadový výsledek od vzniku České republiky. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni v listopadu rozpočet vykázal schodek 29,5 miliardy korun.

Za dobrým výsledkem je podle úřadu především růst daňových příjmů a ekonomický růst. Ekonomové ovšem již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu kromě lepšího výběru daní souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů.

Na celý rok je plánován schodek 70 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ovšem řekl, že dnes již není pochyb, že na konci roku bude mít ČR nejlepší výsledek státního rozpočtu za posledních dvacet let. ČR měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy byl přebytek 10,4 miliardy korun.

Co je za poklesem přebytku?

Za snížením rozpočtového přebytku stojí podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala několik faktorů. Říjnové hospodaření uměle vylepšily dividendy z podniků s podílem státu (loni se jich rozpočet dočkal až v listopadu) a zároveň menší dotace krajům a obcím na školství (ty za čtvrtý kvartál letos odešly až v listopadu oproti říjnu v loňském roce). 

Rostou běžné výdaje, například na sociální dávky (vliv zvýšení důchodů a jednorázového příspěvku v únoru). Do vyšších výdajů státního rozpočtu se v listopadu promítl i převod 13,8 miliardy korun Státnímu fondu dopravní infrastruktury, podobně jako v loňském prosinci.

Především se v listopadu projevily tradiční tendence zvyšování výdajů ke konci roku. Ty budou pravděpodobně patrné i v prosinci, kdy by se přebytek rozpočtu měl dále snížit.
Marek Dřímal
ekonom Komerční banky

Dřímal ocenil, že pokračuje příznivý trend výběru daní. „Rostou příjmy prakticky ze všech druhů daní, což odráží výjimečný ekonomický růst v loňském roce a jeho pokračování, i když pomalejším tempem, v roce letošním,“ uvedl.

Ekonom uvedl, že například u inkasa DPH jsou podle údajů ministerstva podstatně nižší nadměrné odpočty, což by svědčilo o zamezení části daňových podvodů. Na celkové hodnocení nových opatření si však budeme muset počkat na celoroční čísla a podrobnější analýzy, dodal Dřímal.