Záchranný fond eurozóně prý nebude stačit. Zvýší ho na 2 biliony eur

Praha – Zástupci eurozóny dospěli k závěru, že nedávno odsouhlasený fond, který má zachránit členské státy silně postižené krizí, zřejmě nebude stačit. Podle německého týdeníku Spiegel se záchranný balík bude muset rozšířit kvůli Itálii i Španělsku. I s jejich případnou žádostí o pomoc má fond ESM zahrnovat 2 biliony eur (téměř 50 bilionů korun). Dosud přitom byli politici dohodnuti „pouze“ na 500 miliardách eur (asi 12,5 bilionech korun).

Podle německého týdeníku by měl fond nově sloužit zejména k nákupu těch nejrizikovějších dluhopisů, které Španělsko či Itálie vydaly. Nákupu by se prostřednictvím fondu mohli účastnit i soukromí investoři, jejichž riziko by proti současnosti bylo nižší, protože by jej nenesli celé sami. Právě obavy investorů z prohlubování krize v eurozóně stojí za nárůstem nákladů na obsluhu státního dluhu u některých zemí platících eurem.

S plány na navýšení kapacity ESM prý souhlasí i jinak skeptičtí Němci. Právě Německo totiž bylo poslední zemí měnové unie, která vznik záchranného fondu minulý týden ratifikovala. Tamní ústavní soud nicméně uznal vznik fondu pouze za předpokladu, že největší ekonomika eurozóny svým vkladem do ní nepřekročí 190 miliard eur. Případné navýšení může odsouhlasit jen německý parlament.

Citace z týdeníku Spiegel:

„Země eurozóny připravují posílení záchranného fondu ESM. Místo dosud plánovaných 500 miliard eur má mít pro vážnou situaci k dispozici přes dva biliony eur, aby se z něj mohly zachránit velké země jako Španělsko a Itálie.“

Konečnou dohodu eurozóny ovšem tentokrát blokují Finové. Ti se domnívají, že takový krok by znamenal obrovský zásah do smlouvy o vzniku záchranného fondu, který by si vyžádal souhlas národních parlamentů.

Eurozóna se připravuje na horší časy a zřejmě posilí euroval (zdroj: ČT24)

Další špatná zpráva navíc přišla podle Spieglu z Řecka. V rozpočtu mu chybí 20 miliard eur, tedy víc, než vláda dosud přiznávala. Přes 90 procent Řeků navíc podle aktuálního průzkumu odmítá úspory, které vláda slíbila Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu.

Vydáno pod