OPEC se dohodl na prvním snížení těžby od roku 2008, chce vyhnat cenu ropy vzhůru

Zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve středu na schůzce ve Vídni schválili první snížení těžby od roku 2008. Dohodli se na poklesu těžby o 1,2 milionu barelů na 32,5 milionu barelů denně. Informoval o tom katarský ministr energetiky a prezident OPEC Muhammad Sálih Sadá.

Sadá rovněž uvedl, že Rusko, které není členem kartelu OPEC, je připraveno snížit těžbu o 300 tisíc barelů denně. Rusko nyní těží přes deset milionů barelů denně.

Cílem omezení produkce je podpořit ceny ropy, které se nyní nacházejí pod 50 dolary za barel. Podle některých prognóz by se nyní ceny ropy mohly vyšplhat až k 60 dolarům za barel. „Nervozita před posledním listopadovým dnem rozhýbala trh a cena ropy klesla ke 46 dolarům za barel. Středeční vídeňské rozhodnutí vrací ropu zpět k úrovním 50 dolarů,“ komentoval zprávu analytik záložny Creditas Roman Koděra. Komoditní a akciové trhy na tuto informaci podle něj reagují pozitivně a posilují.

„Dnešní rozhodnutí OPEC může zdražit ceny benzinu a nafty až o čtyři koruny na litr. Toto zdražení by se mělo projevit během následujících tří až čtyř měsíců. Růst (cen) ropy bude pomáhat růstu cen všech energií včetně uhlí, zemního plynu či silové elektřiny,“ řekl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Jediný impulz pro levnější pohonné hmoty vidí jen v ukončení intervence České národní banky, které by podle něj mohlo přijít během první poloviny příštího roku.

Bostl také řekl, že posílením koruny by se efekt dražší ropy částečně vyrušil. Současné ceny pohonných hmot se podle něj stávají zřejmě na delší čas novými minimy.

obrázek
Zdroj: ČT24

„I kdyby skutečně OPEC dokázal hlídat dodržování takové dohody, tak by trvalo ještě cca 6 až 12 měsíců, než se postupně odbourá přebytek světových již vytěžených zásob,“ komentuje vývoj analytik BH Securities Martin Vlček. A zároveň upozorňuje, že navíc na vyšší cenu ropy zareagují i další těžaři, zejména v Americe, a to růstem produkce. „Poptávka po ropě ale zároveň poroste také, takže v případě takové dohody je opravdu namístě, aby ropa stála cca 50 až 55 USD za barel WTI a cca 60 dolarů v roce 2017,“ dodává.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou nadbytečných dodávek na trh poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly 100 dolarů za barel.

Vydáno pod