FT: Španělsko tajně jedná o podmínkách finanční pomoci

Madrid - Španělsko, podle informací serveru Financial Times (FT), tajně jedná o podmínkách finanční pomoci pro celou ekonomiku a připravuje návrh reforem, kterými chce svou žádost podpořit. Madrid se chce totiž vyhnout přísným podmínkám zahraničních půjček, které sužují například Řecko nebo Portugalsko.

Hlavním zastáncem okamžitého zahraničního zásahu je španělský ministr financí Luis de Guindos, premiér Mariano Rajoy se ale obává ztráty španělské suverenity. Otázkou je, jak dlouho se ještě země obejde bez zahraničního balíku peněz. „Pokud do poloviny října nebude mít Španělsko předjednanou pomoc ze strany záchranných fondů, eventuálně ze strany Evropské centrální banky, tak se mu bude na trzích fungovat velice těžko a mělo by pocítit další nárůst výnosů na svém vládním dluhu,“ konstatuje hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. 

Luis de Guindos
Zdroj: Juan Carlos Hidalgo/ISIFA/EPA

Španělsko už v červnu požádalo o pomoc pro své banky. Z přislíbených sto milionů eur podle předběžných informací z auditu bankovního sektoru použije zhruba šedesát.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny

„Já bych se, kdybych měl tu pravomoc rozhodovat, přikláněl spíš k té variantě, kdy se španělským bankám poskytne více kapitálu než méně. Je vždycky lépe trhy uklidnit určitým překapitalizováním toho bankovního sektoru.“

Španělsko si zatím dál půjčuje s úroky, které není schopné dlouhodobě splácet. V posledních dnech mu pomáhá plánovaná intervence Evropské centrální banky na trhu s dluhopisy. I ta je ale podmíněna žádostí země o mezinárodní finanční podporu.

Španělsko jedná o finanční pomoci (zdroj: ČT24)