Zákaz provozu obchodů o svátcích je diskriminace, tvrdí Kubera. Hledá podporu pro ústavní stížnost

Zákaz provozu obchodů o svátcích je diskriminace, tvrdí Kubera (zdroj: ČT24)

Dva státní svátky, ale přesto pro každý platí jiná pravidla: zatímco osmadvacátého října měly obchody ze zákona zavřeno, 17. listopadu si každý mohl nakoupit, kde chtěl. Novinka, která funguje od letošního podzimu a která zřejmě skočí u Ústavního soudu. Popud k ústavní stížnosti na povinné uzavření velkých obchodů v sedmi vybraných dnech dala Hospodářská komora. Podle ní je zákon diskriminační a neměl by lidem nakazovat, kdy a kde smějí nakupovat.

„Tady se naprosto diskriminují velké obchody proti těm malým,“ zdůrazňuje senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS), proč hledá podporu pro stížnost. Podle normy musí mít obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zavřeno během sedmi vybraných svátků.

„Vycházeli jsme vstříc zaměstnancům těch velkých obchodů, já se domnívám, že zaměstnanci, alespoň částečně, být spokojeni mohou,“ vysvětluje naopak důvody, proč je tento krok dobrý, senátor a jeden z předkladatelů zákona František Bublan (ČSSD).

Senátoři PROTI
Zdroj: ČT24

Dodržování zákona kontroluje Česká obchodní inspekce. Za jeho nedodržení hrozí obchodům až milionová pokuta. Kubera si je ale jistý, že podpisy od senátorů sežene. K podání ústavní stížnosti jich potřebuje sedmnáct. „V tuto chvíli určitě těch 17 už mám, a to ještě nemám zjištěné ty nové senátory, ale někteří mě už sami kontaktovali,“ říká Kubera.

Česká televize všech šestadvacet nových senátorů obvolala. Dvanáct z nich je připraveno stížnost svým podpisem podpořit. „Jedním důvodem je diskriminace - proč jedni musí mít otevřeno a druzí ne? Druhý důvod je omezování svobody podnikání a k tomu, myslím, docházet taky nesmí,“ říká senátor a starosta Chrastavy Michael Canov (SLK).

Senátoři PRO
Zdroj: ČT24

Naopak s podpisem nemůže Jaroslav Kubera počítat v případě deseti nových senátorů. A to hlavně z ČSSD, KDU-ČSL. Někteří přesto říkají, že by zákon úpravy potřeboval. „Řešit tento zákon pomocí ústavní stížnosti považuji za velmi silný nástroj, který bychom si měli šetřit na jiné příležitosti,“ vysvětluje senátorka Renata Chmelová (BEZPP).

Nerozhodnutí senátoři
Zdroj: ČT24

Nelíbí se jí třeba to, že zaměstnanci v den, kdy mají mít obchody nově zavřeno, stejně do práce musí - třeba kvůli inventuře. A čtyři nováčci v Senátu ještě nejsou rozhodnuti. Čekají, až si text stížnosti osobně přečtou. „My jsme ji poslali všem předsedům klubů, aby si tu stížnost mohl přečíst každý,“ dodává Kubera.

Stížnost iniciuje Hospodářská komora a k Ústavnímu soudu by měla být doručena do konce roku.