Ekonom Ferrazzi: Itálii čeká jen recese a více daní

Praha - Evropské krizi ještě stále neodzvonilo, spíš naopak. Státy hledají všechny možné způsoby, jak ušetřit. Například Itálie je podle Mattea Ferrazziho, vedoucího ekonoma UniCredit Research, konzistentně v recesi, HDP jde dolů a jediné, co tamní obyvatele čeká, je více daní. Problémy však má i Česko, recese ve stavebnictví se táhne už čtvrtým rokem a zdá se, že v příštím roce bude toto odvětví přinejlepším stagnovat. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška na tom má lví podíl klesající počet státních zakázek a spořivé domácnosti. Ekonomové vystoupili na semináři pořádaném Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou.

Itálie je v současné době považována za rizikovou zemi pro investování. Což znamená, že o ni mezi firmami není zrovna dračka. Pokud by se totiž nějaká společnost rozhodla v Itálii investovat a riziko si pojistit, zaplatí za tuto službu daleko víc, než kdyby se to rozhodla učinit například v Rusku. Nižší zájem se tak projevuje menším přísunem peněz do státní pokladny.

Kvůli daním a šetření státu se velké množství italských firem rozhodlo hledat štěstí za hranicemi – staví zde své pobočky či výrobní haly. Ukazuje se, že je tento tah naprosto klíčový, neboť právě zisky zahraničních poboček firmy na italském trhu živí. Ferrazzi tedy volá po jediném: „Itálie se musí více internacionalizovat!“

Špatné veřejné finance západních zemí

„Téměř všechny západní země mají veřejné finance ve špatném stavu. Lepší hledejte ve střední a východní Evropě, je zde lepší ekonomická perspektiva a menší riziko,“ prohlásil na semináři pořádaném Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou Ferrazzi.

V Česku je recese sveřepá, naopak Polsko „frčí“

Česká republika je jediným státem ve střední Evropě, kde už třetí kvartál trvá recese – srovnejme s Polskem, které z regionu roste nejrychleji. Je to však i dáno tím, že zde proběhlo mistrovství ve fotbale, díky kterému se zdejší ekonomika značně zotavila a začala velmi rychle stoupat. Otázkou zůstává, co přinesou následující měsíce a roky. Možná budou mít naši severní sousedé problém.

Varšavský stadion pro Euro 2012
Zdroj: ISIFA/EPA/Leszek Szymanski

Hlavní příčiny „pomalého“ Česka podle Pavla Sobíška

  • Investice jsou slabé, stát i domácnosti šetří.
  • Soukromá spotřeba od druhé poloviny loňského roku padá – především kvůli zvyšování DPH. Důvod je jasný, reálné příjmy domácností klesají, díky zvednutí spodní sazby DPH z 10 na 14 procent se výrazně zdražily potraviny a obyvatelé Česka zkrátka nemají tolik peněz na utrácení. Navíc nyní musí šetřit na penzi.
  • Export zůstává jediným tahounem růstu – ale slábne.

Oproti ostatním zemím na tom Česko podle Sobíška není špatně. Veřejné finance jsou v pořádku. Pro investory není země příliš riziková. Průmysl sice stagnuje, což ale pořád stačí na to, aby byl lepší než průmysl eurozóny, který klesá. Problémem zůstává výše obou sazeb DPH, výsledek totiž zatím nikdo nedokáže odhadnout, což pro české firmy není dobrá zpráva – neví totiž, kolik budou státu odvádět a jak mají nastavit ceny svých produktů.

Vydáno pod