Šéf ČEB rezignoval, šéf EGAP byl odvolán

Praha - Vedením České exportní banky (ČEB) otřáslo personální zemětřesení. Generální ředitel ČEB Tomáš Uvíra rezignoval. Již ve středu dozorčí rada Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) odvolala z funkce generálního ředitele Karla Plevu a jeho náměstka Jiřího Skuhru. Uvedl to server Česká pozice s odkazem na důvěryhodné zdroje z ministerstev, která ČEB a EGAP vlastní.

„Ano, po dohodě s akcionáři jsem rezignoval na funkci. O tom, kdy přesně odejdu a kdo bude pověřen řízením banky, se dohodneme s dozorčí radou,“ sdělil Uvíra, který do ČEB přišel v únoru 2011. Podle informací serveru po něm přebírá řízení současný náměstek pro obchod Michal Bakajsa. Rezignace Uvíry by mohla souviset s dalším směřováním a strategií ČEB, kterou jako generální ředitel měl vládě předložit v září.

Pleva, který EGAP řídí od února 2009, nechtěl důvody svého odvolání komentovat. Českou exportní banku vlastní čtyři ministerstva, a to ministerstvo financí, průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničí, která mají po 20 procentech akcií. Zbytek drží EGAP, kterou ovládají také čtyři ministerstva, každé vlastní čtvrtinu akcií.  

Vizitky končících šéfů Tomáše Uvíry a Karla Plevy

Tomáš Uvíra (44) působil od února 2011 jako předseda představenstva a generální ředitel České exportní banky. V letech 1993 až 1994 pracoval v První slezské bance, poté byl dva roky zaměstnán v České národní bance. V období 1996 až 1998 byl nuceným správcem Velkomoravské banky, poté rok působil jako poradce ministra školství. Od roku 2000 byl pět let finančním ředitelem Středočeské plynárenské a poté dva roky viceprezidentem pro řízení finančního úseku Aera Vodochody. Od dubna 2007 do roku 2011 byl vrchním ředitelem správy majetku na ministerstvu financí. Působil či působí ve statutárních orgánech řady firem, mimo jiné byl v letech 2007 až 2011 prvním místopředsedou dozorčí rady Českých aerolinií.     

Jedním z hlavních důvodů, proč ministr financí v roce 2011 přikročil k personálním změnám ve vedení banky a generálním ředitelem ČEB se stal Uvíra, byly problematické záležitosti při poskytování některých úvěrů ČEB. „Nové vedení mělo za úkol záležitosti prošetřit, zefektivnit systém schvalování úvěrů a zvýšit jeho transparentnost,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob letos v červenci poté, co Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejnil, že při prověrce devíti úvěrů na podporu českého vývozu za 13,2 miliardy korun z let 2009 až 2011 ČEB neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy korun.        

Karel Pleva (51) působil od února jako předseda představenstva a generální ředitel Exportní garanční a pojišťovací společnosti. V letech 1988 až 1997 žil v USA, kde pracoval jako manažer poradenské firmy McKinsey & Co. Před zvolením do funkcí v EGAP byl partnerem mezinárodní poradenské společnosti pro strategický management A.T. Kearney a ředitelem její české pobočky.