Vepřové podražilo místy až o deset procent

Praha - Výrazné zdražení vepřového z posledních týdnů reálně dopadlo na pulty obchodů a restaurací. Některé zvedly ceny jídel z tohoto masa i o deset procent. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka nemají restauratéři jinou volbu, neboť mají své marže už tak nízké a každé takové zdražení je pro ně strašné. Například kýta bez kosti se nyní prodává za sto třicet korun za kilogram.

„V průměru jsme museli ceny vepřového, tedy vepřových pokrmů zdražit zhruba o deset procent,“ říká restauratér Lukáš Tikal a podobně reaguje většina restaurací a jídelen. Ceny vepřových půlek totiž rostou už několik měsíců a jen za poslední týdny poskočily o devatenáct euro, tedy asi o 461 korun za sto kilogramů. Na kilu je to tedy rozdíl pět korun. 

Na vině je především neúroda a s ní spojené zdražení krmiva, a tedy i méně prasat. „Důvod zdražení je jasný, je to cena masa v Evropě, která vzrostla z důvodu vysokých cen krmiv prasat a jejich v zásadě nedostatku,“ vysvětluje Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa.

Příliš vyjednávat o cenách navíc nejde. Levnější maso totiž není kde vzít. „Podobně reagují úplně všechny okolní státy. Podle našich zpráv Polsko dokonce roste ještě strměji než Německo,“ říká Jan Katina. 

Řada podniků tak kvůli zdražení vepřového masa rozšířila nabídku jiných jídel. Drahé maso netrápí ale jenom restaurace. Lidé sledují ceny, že šly nahoru a celkově kupují míň maso, konstatuje Jana Hertlová z řeznictví Melichar. V některých řeznictvích poptávka po vepřovém masu klesla dokonce až o třetinu a vyhlídky nejsou o moc lepší. Ceny by totiž mohly ještě stoupnout.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)