Cizinci budou moci v Česku pracovat déle bez prodlužování víz

Vláda schválila novelu zákona o pobytu cizinců a změny v dalších souvisejících zákonech, které umožní delší pobyt pracujícím cizincům. Nyní mohou v Česku pracovat 90 dní. Pak musejí žádat o prodloužení víz. Nově by mohli být cizinci v zemi kvůli práci maximálně šest měsíců, a pokud by se jejich podnikání týkalo významné investice, tak až dva roky. Kabinet dříve předlohu několikrát odložil kvůli neúčasti předkladatele, ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Nyní balíček změn posoudí sněmovna.

Změna právní úpravy je nutná kvůli směrnicím EU, které byly schváleny v roce 2014. Nově by měl být v zákonu zaveden nový institut karty vnitropodnikového zaměstnance. Karta cizincům umožní být v Česku až půl roku, pokud pracují na pozici manažera, specialisty či stážisty ve firmě nebo korporaci, která má sídlo mimo EU. Až půl roku by v zemi mohli pracovat též cizinci, kteří přijeli kvůli sezonní práci.

Změny zákonů také chtějí zlepšit podmínky pro investory. V současnosti zákony investory vůbec nezohledňují, nyní počítají s novým oprávněním pobytu určeným jen pro ně.

„Základním cílem nové úpravy je nastavení příznivějších podmínek pro zahraniční podnikatele, kteří hodlají podnikat a investovat na území České republiky, a zároveň posílení principu, podle něhož by podnikání cizinců na území Česka mělo být pro stát přínosem,“ stojí v podkladech pro vládu. Pokud cizinci prokážou přínos investice pro stát, tak jim nové povolení umožní pobyt v zemi, aniž budou muset žádat o vízum.

Změny zákonů počítají také s efektivnějším doručováním písemností v pobytovém správním řízení cizincům, kteří jsou v zahraničí. Dokumenty nejprve půjdou v elektronické verzi na zastupitelský úřad v cizině, který ji převede do listinné podoby a doručí poštou. Vnitro kvůli tomu bude muset investovat do modernizace informačních systémů kolem 6,5 milionu korun, ministerstvo zahraničí přes 2,7 milionu.

Vydáno pod